7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zapiekanka florentyńska - ze smażonej cukinii w mlecznej zalewie

Kuchnia włoska.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

1 kg cukinii
mąka do panierowania
olej/oliwa do smażenia

4 jajka
150 ml mleka
majeranek
natka
sól
pieprz
4 łyżki tartego parmezanu lub innego twardego i pikantnego sera

Przygotowanie:

Cukinie pokroić w plasterki, panierować w mące i usmażyć na 2 łyżkach oleju na zloty kolor.

Cukienię ułożyć w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Polać jajkami rozmieszanymi z mlekiem, posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Oprószyć parmezanem. Piec pół godz. w temp. 220°C.

Wskazówki i uwagi:

Smakuje na ciepło i na zimno.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-03-12 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Jedzmy zdrowo" - dodatek specjalny Super Linii, miesięcznika promującego zdrowy styl życia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Bardzo dobre, a jeszcze lepsze drugiego dnia na zimno :-) Chociaż proponowałbym piec nieco krócej, bo mi się spiekło odrobinę zanadto. I - dla tych, co jedzą czosnek - dodać go trochę.
bartolome 2010-07-15 17:52:00.203

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zapiekanka z ziemniaków w zalewie śmietanowej (lakto-wege)
Zapiekanka z cukinii lub dyni i ryżu pod sosem warzywnym (lakto-wege)
Cukinia a'la provencale - zapiekanka warstwowa z pomidorami (lakto-wege)
Zapiekanka z obsmażanej cukinii, papryki i pomidorów (lakto-wege)
Ogórki w zalewie curry (wegańska)
Jaja zapiekane po hiszpańsku - na smażonej papryce (bez ograniczeń)
Zupa mleczna z kasza (lakto-wege)
Czekolada mleczna domowa :) (lakto-wege)
Czekolada domowa mleczna (lakto-wege)
Koktajle mleczne - ogólnie (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas