7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Żur z mąki żytniej (na żurek lub do picia)

Zawiera mnóstwo mikroelementów, m.in. mangan, wapń, żelazo, fosfor, magnez, witaminy B1, B11, PP. Reguluje trawienie.



Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: dla 2 osób

100 g (prawie 1 szkl.) mąki żurkowej (żytniej razowej)
pół litra wody
czosnek
skórka razowego chleba (prawdziwego! na zakwasie, bez drożdży)

Przygotowanie:

Mąkę zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą, dokładnie mieszamy i przelewamy do kamiennego garnka. Dodajemy czosnek i skórkę z chleba. Zostawiamy na kilka dni w ciepłym miejscu.

Wskazówki i uwagi:

Żur można używać do zup, ale też, po przyprawieniu do smaku, można go pić bez dodatków - ma kwaśny smak i przyjemny, charakterystyczny zapach.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Aug 2, 2000
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda" - Wanda Kosiorek, Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Skarbnica minerałów i pychota na kaca!
~Aluette1 Apr 28, 2019

ludzie wegeta jest wege zawiera rybofaminę a nie rybę. Wy głuptasy! Przestańcie się czepiać!
~wera May 5, 2006

szkoda tylk o, ze vegeta nie jest wegetarianska
~xVeganRevolutionx Jul 24, 2005

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zakwas na tradycyjny żurek (z mąki żytniej) (wegańska)
Żur lub żurek Babci Jutki (wegańska)
Placuszki z mąki żytniej z bryndzą (bez ograniczeń)
Naleśniki z mąki żytniej zapiekane ze szpinakiem (bez ograniczeń)
Żur / kiszenie żuru (wegańska)
Kokosowa czekolada do picia (wegańska)
Żurek cały domowy (bez ograniczeń)
Żurek ziemniaczany (wegańska)
Żurek żeniaty (wegańska)
Żur kiszony, tzw. zakwas (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas