7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Cadzyk albo cacyk albo tzazik - generalnie mało ważne, jak się pisze, ważne, że do grilla wyśmieniteCacyk to idealne towarzystwo do ziemniaków z grilla, może również służyć jako "dip" do warzyw, doskonała również jako samodzielne danie, albo chłodnik do grzanek z grilla.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:1 l naturalnego jogurtu najlepiej Bakomy
1 szklanka śmietany [ja preferuje tą tłustą - smak będzie bardziej zdecydowany] 2 długie ogórki 3 duże ząbki czosnku pęczek szczypiorku kilka łyżek oliwy opcjonalnie kilka włoskich orzechów czarny, świeżo zmielony pieprz sól Przygotowanie:By był wyśmienity tak, jak to tylko cacyk być może należy koniecznie zrobić jedną rzecz, o której nasze mamy i babcie robiąc klasyczny chłodnik zupełnie nie myślały - należy pozbawić ogórki soku - i myślę, ze to jest zasadnicza różnica pomiędzy cacykiem a chłodnikiem [bowiem przepisów na cacyk jest wiele i trwają zażarte dyskusje jak jest jedyna prawidłowa wersja - z drugiej strony co to kogo tak na prawdę obchodzi, ważne by smaczny był i howgh na ten temat.
Tak więc cacyk zaczynam o starcia na bardzo grubej tarce ogórków razem ze skórą [oczywiście umytych z odkrojonymi końcami], jak nie mam tarki, a często się to zdarza podczas grillowania, kroję te ogórki na najmniejszą kostkę na jaką mi się uda. Ogórki wrzucam do miski i mocno solę - odstawiam na bok na jakieś dwadzieścia minut. W tym czasie ogórki puszczą sok, który odlewam, dodatkowo jeszcze ogórki "wyciskam", naciskają je swoją dłonią , tak by jak najwięcej soku z nich wydostać. Takie ogórki wrzucam do jogurtu, dodaję do niego śmietanę, wyciśnięte ząbki czosnku, posiekany drobno szczypiorek, oliwę, doprawiam do smaku solą [tu uważam, bo już ogórki były posolone] oraz pieprzem. Wersja bardziej popisowa zawiera pokruszone orzechy. Wszystko dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki na co najmniej godzinę. Cacyk podaję w dużej wazie - każdy nalewa sobie go do czego tam i w ilości jakiej chce. Ważne by był zimny, a i przed podaniem trzeba go zamieszać, oliwa bowiem lubi się rozwarstwiać z jogurtem. A dzięki temu, że z ogórków usunąłem sok - cały cacyk będzie miał jednolitą konsystencję, a smak ogórków będzie jeszcze bardziej wyraźny.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Hmm... szczypiorek? A nie przypadkiem koperek??? Moim zdaniem (i nie tylko, bo tak wszedzie podają) o wiele smaczniej komponuje się z ogórkiem.
Tak czy siak jest pyszne. ~sabi Apr 11, 2004 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Boczniaki duszone na ostro (albo i nie) z musztardą (wegańska)Niskosłodzony dżem z truskawek, śliwek, moreli albo brzoskwiń (25% cukru) (wegańska) Letnio-jesienna potrawka z cukinii albo kabaczka, pomidorów i papryki (wegańska) Tzatziki (cacyki) (lakto-wege) Ziemniaki nadziewane serkiem a’la tzaziki (lakto-wege) Pierniczki wegańskie, aromatyczne a mało słodkie (wegańska) Prawie jak smalec (wegańska) Brzoskwinie z grilla (wegańska+miód) Wegeburgery z grilla (bez ograniczeń) Kartofelki z grilla (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Paszczurka Aug 6, 2006