7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Cadzyk albo cacyk albo tzazik - generalnie mało ważne, jak się pisze, ważne, że do grilla wyśmienite

Cacyk to idealne towarzystwo do ziemniaków z grilla, może również służyć jako "dip" do warzyw, doskonała również jako samodzielne danie, albo chłodnik do grzanek z grilla.



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

1 l naturalnego jogurtu najlepiej Bakomy
1 szklanka śmietany [ja preferuje tą tłustą - smak będzie bardziej zdecydowany]
2 długie ogórki
3 duże ząbki czosnku
pęczek szczypiorku
kilka łyżek oliwy
opcjonalnie kilka włoskich orzechów
czarny, świeżo zmielony pieprz
sól

Przygotowanie:

By był wyśmienity tak, jak to tylko cacyk być może należy koniecznie zrobić jedną rzecz, o której nasze mamy i babcie robiąc klasyczny chłodnik zupełnie nie myślały - należy pozbawić ogórki soku - i myślę, ze to jest zasadnicza różnica pomiędzy cacykiem a chłodnikiem [bowiem przepisów na cacyk jest wiele i trwają zażarte dyskusje jak jest jedyna prawidłowa wersja - z drugiej strony co to kogo tak na prawdę obchodzi, ważne by smaczny był i howgh na ten temat.

Tak więc cacyk zaczynam o starcia na bardzo grubej tarce ogórków razem ze skórą [oczywiście umytych z odkrojonymi końcami], jak nie mam tarki, a często się to zdarza podczas grillowania, kroję te ogórki na najmniejszą kostkę na jaką mi się uda. Ogórki wrzucam do miski i mocno solę - odstawiam na bok na jakieś dwadzieścia minut. W tym czasie ogórki puszczą sok, który odlewam, dodatkowo jeszcze ogórki "wyciskam", naciskają je swoją dłonią , tak by jak najwięcej soku z nich wydostać.

Takie ogórki wrzucam do jogurtu, dodaję do niego śmietanę, wyciśnięte ząbki czosnku, posiekany drobno szczypiorek, oliwę, doprawiam do smaku solą [tu uważam, bo już ogórki były posolone] oraz pieprzem. Wersja bardziej popisowa zawiera pokruszone orzechy. Wszystko dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki na co najmniej godzinę. Cacyk podaję w dużej wazie - każdy nalewa sobie go do czego tam i w ilości jakiej chce. Ważne by był zimny, a i przed podaniem trzeba go zamieszać, oliwa bowiem lubi się rozwarstwiać z jogurtem.

A dzięki temu, że z ogórków usunąłem sok - cały cacyk będzie miał jednolitą konsystencję, a smak ogórków będzie jeszcze bardziej wyraźny.
Nadesłał(a) Rena, dnia: May 11, 2001
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Tzatziki jest wspaniałym sosem, ale moim zdaniem im więcej czosnku tym lepiej ;)
~Paszczurka Aug 6, 2006

Hmm... szczypiorek? A nie przypadkiem koperek??? Moim zdaniem (i nie tylko, bo tak wszedzie podają) o wiele smaczniej komponuje się z ogórkiem.

Tak czy siak jest pyszne.
~sabi Apr 11, 2004

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Boczniaki duszone na ostro (albo i nie) z musztardą (wegańska)
Niskosłodzony dżem z truskawek, śliwek, moreli albo brzoskwiń (25% cukru) (wegańska)
Letnio-jesienna potrawka z cukinii albo kabaczka, pomidorów i papryki (wegańska)
Tzatziki (cacyki) (lakto-wege)
Ziemniaki nadziewane serkiem a’la tzaziki (lakto-wege)
Pierniczki wegańskie, aromatyczne a mało słodkie (wegańska)
Prawie jak smalec (wegańska)
Brzoskwinie z grilla (wegańska+miód)
Wegeburgery z grilla (bez ograniczeń)
Kartofelki z grilla (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas