7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Ryż basmati z masłem - sposób gotowania

Wychodzi lekko kleisty.

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 2 osób

1 szklanka ryżu basmati
2 szklanki wody
1 łyżeczka soli, minimalnie wypukła
1 szczodra łyżka masła (max. 1/6 kostki)

Przygotowanie:

Wypłukać ryż na sicie pod zimną, bieżącą wodą. Wsypać do garnka, zalać wodą, dodać sól, zamieszać i gotować bez przykrycia na dość dużym ogniu. Uwaga: od teraz ryżu już w ogóle nie mieszamy! Obiecuję, nie przypali się :)

Przykręcić gaz kiedy poziom wody zrówna się z poziomem ryżu, na wierzchu położyć kawałki masła (rozłożyć w miarę równomiernie). Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 6 minut.
Nadesłał(a) pat, dnia: May 1, 2001
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Robimy taki ryż do dań indyjskich. Zamiast masła dodajemy wegańską margarynę Alsan (jeśli mamy). Wychodzi bezbłędnie.
patrycccja May 5, 2010

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sypki ryż - sposób gotowania (wegańska)
Fasola solo (sposób gotowania) (lakto-wege)
Makaron bez wrzenia - sposób gotowania (wegańska)
Gotowany por z parmezanem, masłem i rozmarynem (lakto-wege)
Gołąbki na dwa sposoby - z ryżem i grzybami lub warzywami (wegańska)
Ryż do sushi - wybór, sposób przygotowania, wskazówki (wegańska)
Gotowany ryż z jabłkami - dietetyczny (wegańska)
Gotowane kabaczki faszerowane ryżem z pieczarkami i winegretem (wegańska)
Ryż / gotowanie ryżu w pięciu wariantach - przepis podstawowy (wegańska)
Cypryjskie Fadżi czyli pyszna soczewica gotowana z ryżem i cebulą (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas