7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Piernik bananowy

Średnia ocena: [3.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg mocno dojrzałych bananów
kilka łyżek słodu (jeśli banany sa jakies niesłodkie, ale raczej wystarczy słodkość z bananów)
2/3 szklanki oleju
płaska łyżka sody
pół łyżeczki soli
mąka pszenna razowa (kilo pod ręką ma być)
szklanka rodzynek/daktyli/śliwek suszonych
szklanka posiekanych orzechów
po łyżeczce płaskiej cynamonu, goździków mielonych, imbiru (dodatkowo moze byc jeszcze kardamon i troche anyżu)

Przygotowanie:

Zmiksować banany z olejem i solą na papkę, domiksowywać mąkę w takiej ilości aby ciasto miało konsystencję gęstego budyniu (nie trzyma formy, a już nie jest płynne), dodać sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, wymieszać, dodac przyprawy, wymieszać, dodać bakalie, wymieszac ostatecznie.

Umieścić w foremkach keksowych (do połowy wysokości), wygładzić, przeciąć lekko wzdłuż nożem. Wstawić do nagrzanego do około 100 stopni piekarnika i doprowadzić do około 180 st. piekąc do godziny z kwadransem (albo do momentu, kiedy ciasto nie będzie surowe - sprawdzić patyczkiem czy włożony jest suchy). Nie wyjmowac od razu z pieca, żeby nie opadło.

Wskazówki i uwagi:

Pierniczek smakuje najlepiej z gorącą herbatą cynamonową, najlepiej w Czeskiej Pradze na Hradczanach ;-)
Nadesłał(a) wojmat, dnia: Mar 30, 2001
Źródło/autor przepisu: przekształcony przez autora przepis z "Food For Life" - Neal D. Barnard, a autorem jest Jenifer Raymond.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Trochę mało precyzyjnie określone składniki ale pomysł ciekawy :).
Cottie Mar 27, 2011

pyszne! dodałam tylko odrobinkę cukru (tak około 3 łyżki)bo przetarte banany wydawały się bardzo słodkie, ale po upieczeniu okazało sie, że dla mnie za mało:] za to odkryłam, że w takim przypadku sytuację ratuje dżem (polecam figowy). piernik na prawdę super, drugiego dnia nawet lepszy niz pierwszego:) dzięki, pzdr!
~ach Nov 4, 2006

bardzo dobre...uwazam ze jakakolwiek substancja slodząca jest zbyteczna...banany i bakalie nadają potrawie slodki smak(jak dla mnie i tak za slodki)
~unplugged Mar 22, 2003

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pierniczki norymberskie (ovo-wege)
Wegański piernik (wegańska)
Pierniczki wegańskie (wegańska)
Pepparkakor - szwedzkie pierniczki (lakto-wege)
Piernik po szlachecku na miodzie (ovo-wege)
Piernik staropolski na miodzie (bez ograniczeń)
Piernik bez miodu (bez ograniczeń)
Piernik Jadzi z bakaliami (bez ograniczeń)
Piernik orkiszowy śliwkowy (wegańska)
Aromatyczne pierniczki bezglutenowe (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas