| 
 
 
  puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union | 
  mater : ocenione przepisy
				
					
					
					
					
						
						
					
					
					
						 
							  
							Ajwar
							
								autor: pat
								dieta: wegańska
							 Potrawa bałkańska. Super do makaronu i kanapek. W praktyce nadaje się prawie do wszystkiego :)
						 
							  
							Avohini = awokado + tahini
							
							Smakuje na razowcu z ogórkiem kiszonym albo na grzankach z pomidorem i cebulką.
						 
							 
						 
							  
							Bananowe tahini - krem (deser "sezamkowy")
							
								autor: Rena
								dieta: wegańska
							 Smakuje jak koktajl waniliowy!
						 
							  
							Biała kawa czyli Inka z mlekiem
							
							Mama robiła nam taką kawę, kiedy byłyśmy małe (tyle, że z krowim mlekiem) i po prostu za nią szalałam. Do śniadania wyśmienita! Zresztą nie tylko do śniadania :) Ostatnio "odkryłam" ją na nowo i wprost nałogowo się nią opijam ;)
						 
							 
						  
							Brukselka z porem duszona
							
								autor: ~w.d.
								dieta: wegańska
							
						 
							  
							Ciecierzyca czosnkowa z porem
							
							Donna Hay jest świetna. Można korzystać z jej przepisów nie umiejąc gotować. Dużo można przygotować dla niespodziewanych gości korzystając z zapasów. Podam więcej przepisów - szczególnie "short order".
						 
							  
							"Cygan" czy "Murzynek"
							
								autor: ~...chryzantemka...
								dieta: wegańska
							 Czy to "Cygan" czy "Murzynek"... nie mam pojęcia... WAŻNE że: tanio, szybko i palce lizać :))))
						 
							  
							Gołąbki
							
							Kiedy przestałyśmy z siostrą jeść mięso, jedyną rzeczą, za jaką tęskniłyśmy, były gołąbki. Na szczęście po jakimś czasie wymyśliłyśmy, że można zastosować granulat sojowy. I w ten sposób powstały gołąbki wegetariańskie. Najlepsze pod słońcem! Od tamtego czasu nawet moja mama zrezygnowała ze zwykłych gołąbków na rzecz wegetariańskich, bo są wg niej o niebo lepsze :-)
						 
							  
							Gotowanie szparagów - przepis podstawowy
							
							Sezon na szparagi trwa od przełomu kwietnia i maja do czerwca. W Polsce białe szparagi kończą się szybciej - z późniejszych odmian uprawiane są tylko szparagi zielone (tak donosi wywiad z warzywniaka ;). Szparagi zawierają znaczne ilości cennych składników mineralnych i witamin, ale najważniejsze, że są przepyszne!
						 
							  
							Hummus
							
							Hummus to potrawa bliskowschodnia. Sądziłam, że bardzo popularna w Polsce. Ostatnio jednak przekonałam się, że wiele osób nie ma pojęcia co to jest :O A wielka szkoda, bo jest przepyszna!
						 
							  
							Kalafior z patelni
							
							Jest to najsmaczniejsza postać kalafiora, jaką znam. Kalafior torturowany w wodzie zupełnie się do niego nie umywa! Ja tam kalafiora lubię od dawna, ale mój Wojtek dopiero od ostatniego weekendu, od kiedy za namową babci zrobił właśnie takie cudo :)
						 
							  
							Kanapka z awokado
							
							W oryginale ten przepis dostałam od mojej siostry... Tyle, że ona stosowała go na świeżych kajzerkach. Po drobniutkiej modyfikacji okazało się, że z chlebem razowym smakuje równie wyśmienicie :)
						 
							  
							Kanapki z masłem orzechowym i bananami
							
							Zazwyczaj kanapki z masłem orzechowym je się z dżemem. Banany to bardzo ciekawa alternatywa - w dodatku bardzo dobre rozwiązanie dla osób nie jedzących cukru. Dla słodkolubnych dodatkowo rodzynki :)
						 
							  
							Kasza gryczana - przepis podstawowy
							
							Sposób gotowania kaszy jest tak banalny, że naprawdę nie wiem, czemu tyle ludzi gotuje kaszę w woreczkach... Po co ta zbędna folia, po co "rozwadnianie" smaku i wylewanie z wodą cennych składników??? Kasza umiejętnie gotowana, aż do wchłonięcia całej wody, zachowuje pełnię smaku i wartości (pamiętajmy np., że witaminy z grupy B, których produkty pełnoziarniste są doskonałym źródłem, są rozpuszczalne w wodzie!). Odpowiednie dodatki to drugi sekret smaku :)
W taki sam sposób można gotować kaszę gryczaną pół na pół z jęczmienną. Szczególnie polecam ten sposób tym, którzy za gryczaną, póki co, nie przepadają. A to taka zdrowa i smaczna kasza!
						 
							 
						 
							  
							Kasza jaglana - jak gotować
							
							Kasza jaglana jest bardzo zdrowa i równie uniwersalna co ryż - nadaje się na śniadanie, obiad i deser. Na słodko i słono. Zasługuje na zainteresowanie :)
						 
							  
							Koktajl bananowo-arbuzowy
							
								autor: pat
								dieta: wegańska & RAW
							 Naprawdę pyszny. Dodatek arbuza jest świetny.
						 
							  
							Kostka piaskowa (z tofu)
							
							Bardzo dobrze komponuje się z kaszą jęczmienną i jakąś surówką - to nasze ulubione zestawienie :)
						 
							  
							Lassi - napój jogurtowy z mango i kardamonem
							
							Napój ten popularny jest wśród Hindusów. Doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Na lato jak znalazł. Wersja zmodyfikowana do wersji wegańskiej:)
						  
							Lody bananowe
							
								autor: Rena
								dieta: wegańska & RAW
							
						 
							  
							Makaron z bakłażanem, pomidorami i natką
							
							Kuchnia śródziemnomorska. Danie podpatrzone w tv, genialne w swej prostocie, szybkie, absolutnie przepyszne!!! Sam jestem zaskoczony, że natka - i to w sporej ilości - tak mi smakuje. Super tu pasuje!
						 
							 
						 
							  
							Makaron z brokułami i czosnkiem
							
							Szybki i bardzo łatwy w wykonaniu. Pyszny i efektowny w wyglądzie. Wszyscy go zachwalają :) Daje radę nawet jeśli brokuły nie są pierwszej świeżości. |