7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

masskotka69 : ocenione przepisy

Liczba przepisów: 13
  • Arabska zupa z soczewicy i pomidorów
    autor: oliwka-oliwka dieta: wegańska
    To jedna z moich ulubionych zup - jest pyszna, sycąca i ekspresowa. Dla fanów soczewicy ;-)
  • Bób smażony po prostu, bez obgotowywania
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Bób smażony... smażony po prostu - sprytny sposób, odkrycie sezonu!!!! :D Czemu się tak jaram? Bo wreszcie posłuchałam intuicji i spróbowałam usmażyć go bez wcześniejszego gotowania. Sprawdziło się znakomicie! W dodatku bób wychodzi przepiękny, bardziej zielony :D Nigdy więcej obgotowywania! Uwielbiam upraszczać :) Uwielbiam, kiedy jest mniej pracy :D
  • Farsz do pierogów z bobu
    autor: autor anonimowy dieta: wegańska
    Pracochlonny? A i owszem. Ale obieranie bobu, tak jak lepienie pierogów, to praca zespołowa - idzie szybciutko i bardzo raźnie! Zamiast męczarnią może być dobrą zabawą :) A jaki obłędny efekt..... kto spróbuje, nie pożałuje! :)
  • Gołąbki
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Kiedy przestałyśmy z siostrą jeść mięso, jedyną rzeczą, za jaką tęskniłyśmy, były gołąbki. Na szczęście po jakimś czasie wymyśliłyśmy, że można zastosować granulat sojowy. I w ten sposób powstały gołąbki wegetariańskie. Najlepsze pod słońcem! Od tamtego czasu nawet moja mama zrezygnowała ze zwykłych gołąbków na rzecz wegetariańskich, bo są wg niej o niebo lepsze :-)
  • Kotlety z marchewki i płatków owsianych
    autor: Lily dieta: wegańska
    Proste i szybkie w przygotowaniu kotlety, zwłaszcza jeśli mamy ugotowaną wcześniej marchewkę.
  • Mleko roślinne z orzechów, nasion lub wiórków kokosowych
    autor: agnmid dieta: wegańska
    Mleko roślinne najłatwiej zrobić z orzechów i nasion. Najlepiej namoczyć je na noc, przede wszystkim dlatego, że łatwiej je później zmiksować w blenderze.
  • Mrożona miętowa kawa
    autor: Nula dieta: wegańska
    Pyszne orzeźwienie!
  • Nadziewane portobello
    autor: Luna7 dieta: wegańska
    Czyli inaczej nadziewane duże pieczarki (każda ok. 100 g przed nadziewaniem) :)
  • Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam!
    autor: oliwka-oliwka dieta: wegańska
    Te są najlepsze ze wszystkich, dla mnie boskie, tylko trochę niebezpieczne, bo nie dość, że wyglądają jak mięsne, to i tak smakują. Gdyby nie to, że zrobiłam je sama, to pomyślałabym, że ktoś robi mnie w jajo ;-) Można je śmiało dopisać do tego rodzaju przepisów, które to mięsożercę zmienią w roślinożercę ;-)
  • Pasta z grochu
    autor: Gosia Swiderek dieta: wegańska
    Przepyszny, pożywny dodatek do chleba - do smarowania kanapek. Można zrobić jej bardzo dużo, a potem przez kilka dni nie martwić się o to, czym posmarować chleb.
  • Potrawka marokańska - wielowarzywna z ciecierzycą i kotletami sojowymi
    autor: kordonia dieta: wegańska
    Sekret całości i cudownego smaku tkwi w kompozycji przypraw, która dla mnie osobiście jest oszałamiająca.
  • Prażny syr tofu (smażony ser tofu)
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Wyśmienite zamiast kotleta do obiadu. Doskonale do niego pasują różne sosy - nie tylko pieczarkowy czy pieczarkowo-porowy, ale też np. adżika i ajwar. Pierwszy raz jadłam coś takiego w Czechach - stąd nazwa :). Wcześniej jadłam tam również prażny syr, czyli przygotowany w taki sam sposób ser żółty. Na szkolnej wycieczce kucharz przygotował to specjalnie dla wege-wybrzydzacza, czyli dla mnie, i wszyscy mi zazdrościli ;)





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas