7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Wegański twarożek z pestek słonecznika

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Zrobiłam z gotowym sokiem z cytryny z rossmana i tylko szczyptą soli, dodałam trochę ryżu, który został z wczorajszego obiadu (bo niedawno widziałam gdzieś przepis na twarożek z płatków ryżowych). Wyszedł bardzo dobry i dużo, jednak w kolorze lekko szarawym.
Część doprawiłam szalotką, czosnkiem, ogórkiem, kminkiem i użyłam jako dodatku do pieczonych ziemniaków, reszta czeka. Może będzie na słodko, może z rzodkiewką.
Przepis bardzo dobry.
dorotaaka Feb 26, 2015

Rzeczywiście sok dodałam z połowy cytryny i było dość kwaśne, może nawet zbyt mocno.
Magfe Jan 26, 2015


mniam! zrobiłam pierwszy i na pewno nie ostatni raz!
Magfe Jan 26, 2015

Ja robiłam z wodą i sokiem z cytryny i wyszedł biały. Nie sprawdzałam z próbnikiem kolorów czy śnieżnobiały ;D ale na pewno biały-biały, a nie szarawy. Tak jak zauważyła Luna7 - kiedy doda się nieco więcej wody, twarożek ma lżejszą konsystencję i robi się biały. Woda z ogórków nadaje lekko szarawy odcień - przetestowane na twarożku z migdałów, moim ulubionym! <3 :)
patrycccja Jun 17, 2014

Mój też nie był śnieżnobiały ;) Po pierwszym miksowaniu miałam szarą i dość suchą pastę (zblendowałam po całonocnym moczeniu wraz z pozostałością płynu), ale nie chciałam takiej sztywnej i suchej masy, więc stopniowo dodawałam wody i się trochę wybielił i nabrał bardziej kremowej konsystencji. Ale śnieżnobiały rzeczywiście nawet wtedy nie był. Z tym, że ja używałam wody od kiszonych ogórków (domowych), a nie cytryny, więc nie byłam pewna, czy to kwestia braku cytryny, czy ziaren słonecznika, czy zdjęcie podrasowane ;)
Luna7 Jun 16, 2014

czy on powinien być taki biały jak na foto? bo moj mi wyszedł szarawy jak pestki słonecznika :/ ??? więc skąd tak biały kolor?
alankub Jun 14, 2014

Nie lubię z cytryną, więc moczyłam w wodzie po kiszonych ogórkach przez całą noc i ładnie się przegryzło :) Smaczne i tańsze od tych z nerkowców czy migdałów (nie ujmując im niczego) ;) Do tego rzodkiewka, szczypiorek i ogórek kiszony... mniam.
Luna7 Jun 2, 2014

Robiłam powtórnie i powiem tak: bardziej smakuje mi twarożek chrzanowy, mocniej zakwaszony, z dodatkiem czegoś słodkiego (dżem z żurawiny lub borówki albo kukurydza) niż taki zwykły bez dodatków i tylko z odrobiną soku z cytryny. Pasty ze słonecznika są super, ale do twarożku lepiej jednak dodać coś więcej. Jak dla mnie :)
patrycccja May 27, 2014

Ja lubię kwaśne smaki :P i dla mnie był akurat. Tym bardziej, że daje czosnek i w sumie czosnek bardziej czuć + rzodkiewka, szczypiorek, ogórek. Jak słonecznik jest dobrze namoczony to już nie wiele trzeba, moczę około 12h ale jak komuś faktycznie ta wersja jest za kwaśna to nie ma problemu, można zmniejszyć ilość soku z cytryny i dodać wody lub mleka roślinnego. :)
Malve May 19, 2014

Hm, to może oprócz soku z cytryny trochę wody i/lub mleka? Dla ciebie nie był za kwaśny?
patrycccja May 18, 2014

Ilość soku z cytryny dlatego taka bo zależało mi na konsystencji "a'la twarożek z jogurtem" :)
Malve May 16, 2014


Cytryna cytrynie nierówna :( Zapobiegawczo dałam sok z połówki (niecałe 4 łyżki), ale i to okazało się za dużo. Zamierzałam dać mniej oliwy, ale ostatecznie dla zrównoważenia kwaśnego smaku dałam 4 + trochę chrzanu + warzywa. Do tego ciut więcej niż 1/2 płaskiej łyżeczki soli. Ogólnie pomysł super - od dawna chciałam spróbować twarożek ze słonecznika, ale te proporcje nie są najlepsze. Dlatego tylko 3 gwiazdki.
patrycccja May 14, 2014

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas