7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Ciasto dyniowe

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Marta, to wspaniale! Dziękuję pięknie! :)
Nula Oct 11, 2014

Jutka, dynię lepiej upiec, bo tak jak X pisze będzie "suchsza", ale też słodsza. Ja użyłam hokkaido, więc dodatkowo ciasto miało odjazdowy kolor.
~Marta Oct 11, 2014

Najlepsze ciasto na świecie i wygląda "jak z cukierni". Zrobiłam na urodziny mojego Połówka, który tortów nie znosi :)
I tak:
- Spód zrobiłam dokładnie według przepisu zmieniając tylko cynamon na mieszankę do piernika. Chętnie będę wracać do tego ciasta zmieniając dodatki smakowe, bo samo w sobie jest przepyszne.
- Z wierzchem miałam trochę problemów, bo mimo trzech dni w lodówce mleko kokosowe nie chciało się ubić. Skorzystałam z pomysłu Martiny i dodałam agar (2 łyżeczki rozpuszczone w 3 łyżkach wody). Posłodziłam syropem z agawy zamiast cukru.
- Piekłam spód w tortownicy 25 cm. Ciasto nie jest wysokie, chyba jeszcze niższe niż na zdjęciach tutaj, ale wyrasta ładnie i nie jest zbite. Mała górka wyrosła na środku, ale nie ścinałam.
- Ciasto z masą dyniową spędziło noc w lodówce. To kolejny plus, można zrobić dzień wcześniej. Lubię takie przepisy na wypieki okazjonalne, bo się nie stresuję, że coś mi nie wyjdzie i mam czas na ewentualne ratowanie się czymś innym.
- Udekorowałam polewą czekoladową tym razem sugerując się pomysłem Patrycji (rozpuszczona gorzka czekolada + 2 łyżki mleka kokosowego, 1 łyżka cukru pudru i trochę przyprawy piernikowej). Na wierzchu położyłam orzechy włoskie.
- Ciasto wygląda rewelacyjnie, w sumie jest proste do zrobienia. Może nie na codzień, bo jednak mleko kokosowe jest dosyć drogie (ja kupuję takie bez dodatków, lepszej jakości).
Takich ochów i achów jeszcze nie słyszałam. Wszystkim bardzo smakowało. Siedem osób i nie został ani okruszek. Moja przyjaciółka zamówiła sobie takie samo na imieniny, tylko "żeby spód też był trochę czekoladowy". Bardzo polecam. Nula dziękuję za cudowny przepis.
~Marta Oct 11, 2014

@Jutka Podczas pieczenia dynia odparowuje, podczas gotowania (również na parze) nie. Ale są też różne odmiany dyni ogromnie się różniące zawartością wody. Więc tradycyjna pomarańczowa dynia (jedna z melonowych) na pewno po upieczeniu i zmiksowaniu będzie rzadsza niż piżmowa lub hokkaido po ugotowaniu i zmiksowaniu. Więc jak dla mnie może być gotowana, tylko musiałabyś wybrać właśnie te bardziej "suche" odmiany.
~x Sep 29, 2014

Dynia może być ugotowana i zblendowana czy koniecznie ma być pieczona ?
jutka Sep 25, 2014

Paulein89: a ubijałaś najpierw mleko, a dopiero po ubiciu dodałaś masę z dyni?
Nula Sep 18, 2013

@Paulein: wyrzucić??? No wiesz?! Jeśli krem się nie ubił (dyni jest sporo, mleko mogło mieć jakieś dodatki itd., wyszła Ci dość płynna masa) to trzeba było go ratować, dodając agar lub proszek budyniowy albo chociażby galaretkę roślinną (dostępną w marketach; "galaretka na szybko 30 min. Delecta). 2 budynie powinny załatwić sprawę. A jeśli już zupełnie zrezygnowałaś z kremu, to masę można było wykorzystać, na pewno była pyszna (na zupę - jeśli cukru dałaś mało, lub jakiś słodki sos - jeśli więcej cukru). Nie szkoda Ci było to wyrzucać??? 2 najtańsze puszki mleka to 10zł... Można było też upiec drugie ciasto, dodając mąki. Pomysłów na zagospodarowanie masy jest sporo.
martina Sep 18, 2013

Robilam dzisiaj i niestety nie wyszlo:( Wyszedl tylko spod.Nie wiem dlaczego mleko kokosowe nie chcialo sie ubic na sztywno z reszta skladnikow.Robilam wszystko tak jak w przepisie i niestety..Zostawialm spod ,polalam czekolada i posypalam orzechami.Krem musialam wyrzucic:(
paulein89 Sep 17, 2013

Mniaaam :) Trzeba zrobić nowy, tym razem z czekoladą :D
Nula Sep 17, 2013

Tak sobie myślę, że z polewą czeko to musi być super! I kolorystycznie byłby pełen odjazd! Ciemna polewa tylko by podkreśliła świetny kontrast kolorów :)
patrycccja Sep 16, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas