
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Ciasto dyniowe- Komentarze do przepisu -
Jutka, dynię lepiej upiec, bo tak jak X pisze będzie "suchsza", ale też słodsza. Ja użyłam hokkaido, więc dodatkowo ciasto miało odjazdowy kolor.
~Marta Oct 11, 2014
Najlepsze ciasto na świecie i wygląda "jak z cukierni". Zrobiłam na urodziny mojego Połówka, który tortów nie znosi :)
I tak: - Spód zrobiłam dokładnie według przepisu zmieniając tylko cynamon na mieszankę do piernika. Chętnie będę wracać do tego ciasta zmieniając dodatki smakowe, bo samo w sobie jest przepyszne. - Z wierzchem miałam trochę problemów, bo mimo trzech dni w lodówce mleko kokosowe nie chciało się ubić. Skorzystałam z pomysłu Martiny i dodałam agar (2 łyżeczki rozpuszczone w 3 łyżkach wody). Posłodziłam syropem z agawy zamiast cukru. - Piekłam spód w tortownicy 25 cm. Ciasto nie jest wysokie, chyba jeszcze niższe niż na zdjęciach tutaj, ale wyrasta ładnie i nie jest zbite. Mała górka wyrosła na środku, ale nie ścinałam. - Ciasto z masą dyniową spędziło noc w lodówce. To kolejny plus, można zrobić dzień wcześniej. Lubię takie przepisy na wypieki okazjonalne, bo się nie stresuję, że coś mi nie wyjdzie i mam czas na ewentualne ratowanie się czymś innym. - Udekorowałam polewą czekoladową tym razem sugerując się pomysłem Patrycji (rozpuszczona gorzka czekolada + 2 łyżki mleka kokosowego, 1 łyżka cukru pudru i trochę przyprawy piernikowej). Na wierzchu położyłam orzechy włoskie. - Ciasto wygląda rewelacyjnie, w sumie jest proste do zrobienia. Może nie na codzień, bo jednak mleko kokosowe jest dosyć drogie (ja kupuję takie bez dodatków, lepszej jakości). Takich ochów i achów jeszcze nie słyszałam. Wszystkim bardzo smakowało. Siedem osób i nie został ani okruszek. Moja przyjaciółka zamówiła sobie takie samo na imieniny, tylko "żeby spód też był trochę czekoladowy". Bardzo polecam. Nula dziękuję za cudowny przepis. ~Marta Oct 11, 2014
@Jutka Podczas pieczenia dynia odparowuje, podczas gotowania (również na parze) nie. Ale są też różne odmiany dyni ogromnie się różniące zawartością wody. Więc tradycyjna pomarańczowa dynia (jedna z melonowych) na pewno po upieczeniu i zmiksowaniu będzie rzadsza niż piżmowa lub hokkaido po ugotowaniu i zmiksowaniu. Więc jak dla mnie może być gotowana, tylko musiałabyś wybrać właśnie te bardziej "suche" odmiany.
~x Sep 29, 2014 ![]() martina Sep 18, 2013
Robilam dzisiaj i niestety nie wyszlo:( Wyszedl tylko spod.Nie wiem dlaczego mleko kokosowe nie chcialo sie ubic na sztywno z reszta skladnikow.Robilam wszystko tak jak w przepisie i niestety..Zostawialm spod ,polalam czekolada i posypalam orzechami.Krem musialam wyrzucic:(
paulein89 Sep 17, 2013 ![]() patrycccja Sep 16, 2013 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Nula Oct 11, 2014