7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Mleko kokosowe lub owsiane do kawy i innych zastosowań (nie warzy się!)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

@majczi, nie jestem pewna, czy dobrze rozumiem? chcesz dodać gumę na etapie miksowania wiórków, przed odcedzeniem farfocli? Przyznam, ze nie próbowałam w ten sposób. Zawsze dodawałam gumę do już wyklarowanego mleka, ubijanie/miksowanie jest konieczne, żeby proszek ksantanowy połączył się z mlekiem, a pianka (która przecież tworzy się nawet bez gumy) jest efektem ubocznym całej operacji :D Jeśli doda się więcej gumy to stworzy się gęstszy płyn, nawet "śmietana" (w mleku koko z puszki też jest ksantan).
Możesz spróbować też z większą ilością wiórków, np. 100g na szkl. wody + potem guma, tyle że to będzie bardzo treściwe mleko.
martina Oct 6, 2013

mam pytanie odnośnie tej gumy - czy ona powoduje tylko piankę, czy jeżeli dodam ją normalnie przy produkcji mleka (bez ubijania) to ono potem też nie będzie się warzyć w kawie? próbowałaś tak, Martina? ehh marzy mi się w ogóle taki zagęszczacz, konserwant, cokolwiek, który spowoduje nierozwarstwianie się mleka, ale to chyba niemożliwe :(.
majczi Oct 6, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas