7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Razowe orkiszowe drożdżówki z wiśniami i marcepanem

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Marto, daję mąki pół na pół żeby drożdżówki nie były za ciężkie, nie lubię 100% razowych, słodkich wypieków po prostu.
Brązowy cukier to jak najbardziej także trzcinowy (obok buraczanego) tylko nieoczyszczony z melasy :)
Fajnie, że wychodzi bez jajka, też muszę spróbować przy najbliższej okazji. Pozdrawiam!
I jeszcze errata - oczywiście 50 g roztopionego masła, nie mleka :)
zielenina_blog Sep 2, 2012

Robię podobne (przepis prawie taki sam, ale oczywiście bez jajka) z różnymi owocami. Najbardziej smakuje mi z malinami i jeżynami - świetnie się komponują z marcepanem.
W zimie z mrożonych owoców też wychodzi.
Acha i cukier daję nierafinowany trzcinowy, a nie brązowy, i jeszcze do ciasta dodaję 1-2 łyżki oliwy, łatwiej się wtedy zagniata.
Używam tylko jednego rodzaju mąki orkiszowej, bo nie wiem po co sobie życie utrudniać komplikując przepis.
Polecam wszystkim weganom wyrzucenie jajka (od jakiej kury by nie było) z przepisu oraz zastąpienie mleka krowiego sojowym waniliowym, ciasto nic na tym nie ucierpi, a wręcz przeciwnie :-)
~Marta Jul 18, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas