7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kokosowe naleśniki

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Wiórki traktuję blenderem kielichowym, mąkę mamy z młyna z pełnego przemiału, bezglutenowo nie próbowałam.
Luna7 Apr 16, 2015

Mam 3 pytanka:
1. Czym miksujesz te wiórki? Zwykłym robotem, blenderem? I czy wtedy wszystkie znikają? Bo mój blender zawsze zostawia pełno wiórek. Może powinnam to mleko jeszcze przecedzić na sitku?
2. Mąki jakiej firmy używasz? Mąka mące nierówna.
3. Czy ktoś próbował jakiejś mąki bezglutenowej?
Belka Dec 22, 2014

Dzięki wielkie za wyjaśnienia:)) będę mądrzejsza o tą śmietankę teraz!;p nic tylko robić naleśniki-bo przyznać muszę, że jeszcze nie próbowałam..:( choć mam na nie chętkę! a potem chyba coś z raw:)
~olga Dec 19, 2012

A na to to już ktoś inny wstawił przepis :)
puszka.pl/przepis/6956-maslo_kokosowe-doskonale_do_wszystkiego.html - tu jest masło kokosowe, które wychodzi niejako ubocznie przy robieniu tych naleśników ;)
puszka.pl/przepis/5488-bita_smietana_kokosowa_z_mleka_kokosowego_.html - a tu b. fajny przepis co do samej śmietany :)
Jak ktoś lubi używać, to może do wszelakich słodkich potraw, bo ja wiem... naleśników, sałatek owocowych, ciast, na wierzch koktajlów owocowych albo może na wierzch deserków z agaru... nawet sporo możliwości znalazłam ;) Także widzisz, Olga, nie tyle są sposoby, co z nią dalej robić, a do czego ją dodać ;) To śmietankowe kokosowe masełko ;) Aach, jak mogłam zapomnieć! Tu masz przepisy na czekoladę, pierwszy z użyciem składnika, o który pytałaś, a drugi bez :)
puszka.pl/przepis/5922-raw_roco_choco.html
puszka.pl/przepis/7396-raw_choco_bez_strat_.html
Luna7 Dec 18, 2012

a jak już się zbierze tą śmietankę z góry to co można z niej zrobić? jest jakiś przepis?:)
~olga Dec 17, 2012

Koralina: może robiłaś na zbyt gorącej patelni? Mi po zmniejszeniu mocy wyszły super.
Jeżyna Oct 15, 2012

Zastanawiające, ile razy je robię, tyle wychodzą, zawsze. A innym coś nie bardzo... a robię tak, jak w przepisie, mniej więcej, bo nie trzymam się specjalnie przepisu. A i tak wychodzą. Jest to dla mnie taką zagadką, że chyba przy następnym robieniu będę baaardzo uważała na ilość wody. Choć przecież ilość wody zależy też od jakości mąki (grubość przemiału, drobniejsza o ile pamiętam ciągnie więcej wody). Hmm.
Najpierw namaczam wiórki w tak małej ilości wody, że starcza prawie tylko na przykrycie ich, może ciut więcej. Potem je miksuję z tą wodą, dolewam więcej, jak zbieram tłuszcz, to mam na czekoladę i dodaję inny roślinny, a jak nie, to nie dodaję już. Mąki sypię przeważnie też na oko takim 0,5 l garnuszkiem, czasem nabierze się bardziej czubaty, czasem mniej. Wychodzi mi ich przeważnie 9-12 szt. No, nic nadzwyczajnego. Nie mam żadnego sekretu, jak widać ;)
Luna7 May 24, 2012

Niestety nie wyszły, cały dzień nad nimi stałam, najpierw moczyłam wiórki, potem czekałam aż ciasto odstoi swoje pół godziny, a teraz całe ciasto wylałam.......nie chcą się skleić nic a nic, o przewróceniu na drugą stronę nie ma mowy. Starałam się robić wg przepisu, ale chyba pogrążyła mnie ilość wody, nie wiedziałam ile dokładnie dodać i to chyba przez to....no cóż szkoda.
koralina May 24, 2012

Zawsze zalewałam zimną, o wrzątku nawet nie pomyślałam :) Myślę, że jak ktoś chce przyspieszyć, to może i wrzątkiem, ale osobiście nie próbowałam.
Luna7 May 12, 2012

a wiórki zalewamy wrzatkiem czy zimna woda?
koralina May 12, 2012

Pysznie wyglądają :-). Miodu faktycznie szkoda, bo w wysokich temperaturach traci swoje właściwości. Ale są inne smaczne zamienniki cukru :-). Sama używam ksylitolu i słodu z daktyli lub za agawy.
~mistigria Apr 25, 2012

A to ciekawe, bo ja robiłam to już parę razy (przeważnie na oko) i zawsze wychodziły, oczywiście przepyszne ;) Może nie zostawiłaś ciasta na pół godziny (dzięki temu gęstnieje), no nie wiem... ale bez zostawienia mogą co najwyżej smakować surowizną ;) Albo z mąką coś nie tak... ja dawałam taki garnuszek 0,5 l objętości, nie wiem, ile to wagowo... mi jeszcze nie udało się ich zepsuć ;)
No i ja odebrałam jednak z wierzchu ten tłuszcz na czekoladę ;) Która też wyszła pycha ;) Nawet tak sobie właśnie pomyślałam, że mogłam tę czekoladę nieco rozrzedzić i zrobić z niej polewę do naleśników ;) Oprócz truskawek :) Ale to się nadrobi ;D
Luna7 Apr 24, 2012

Dodałam, jasne, że dodałam :D Następnym razem dodam jeszcze więcej wody i mąki w stosunku do wiórków i powiem jak wyszło bo pewnie z tym coś sknociłam ;) /PS. za to w smaku mimo wszystko są pycha :>
Daiana Apr 24, 2012

Daiana, zadam głupie pytanie... dodałaś mąki? ;)
Luna7 Apr 24, 2012

Właśnie zrobiłam, ale chyba mam słaby blender i się tak całkiem wiórki nie zmieliły więc się lepiło na patelni i rozlatywało - musiałam się ratować mąką ziemniaczaną. Może ktoś zrobić zdjęcia jak ma wyglądać 'masa' przed usmażeniem? :)
Daiana Apr 24, 2012

Takich jeszcze nie robiłam :) Jestem fanką kokosu więc przepis koniecznie muszę wypróbować
vegabutik Apr 23, 2012

wygladaja cudownie ! z pewnośćią spróbuje !
agnmid Apr 22, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas