7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Ras-el-hanout czyli arabska mieszanka przypraw

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Lucek, wydało mi się że drzewo sumak i przyprawa to 2 różne rzeczy. Że to zbieżność nazw. Przegląd sieci mówi jednak, że coś jest na rzeczy. Przy czym "Sumac is any one of approximately 250 species of flowering plants in the genus Rhus and related genera [...] The dried drupes of SOME species are ground to produce a tangy purple spice." (za en.wikipedia.org/wiki/Sumac). Czyli generalnie jest to rodzina 250 roślinek, z których NIEKTÓRE używane są do przygotowania przyprawy. Generalnie nie polecam samodzielnej produkcji, bo te ozdobne, panoszące się sumaki, o których piszesz, są trujące. Poza tym można w Polsce kupić sumak - najłatwiej w sieci. Szukajcie np. "sumak przyprawy cena", a znajdziecie :)
patrycccja Feb 16, 2013

www.florlang.pl/zdjecia/sumak/sumak2.jpg Jeżeli chodzi o ten sumak, to rośnie on przecież i u nas. Nie dziko oczywiście, ogródki dookoła mnie zarastają już tym.
Lucek Feb 16, 2013


Ras-el-hanout jest boskie! Pachnie po prostu obłędnie jak dla mnie - ale to dość oczywiste, bo uwielbiam kumin :) Jeszcze nie robiłam kuskusu berberyjskiego, ale dodawałam już do innych rzeczy, a czasem po prostu odkręcam sobie słoiczek, żeby powąchać :D
patrycccja Jun 19, 2011

sumak i kwiat muszkatołowy można zdobyć:) chociaż trzeba czasem trochę poszukać:)
mammalin Feb 4, 2010

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas