7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Zupa-krem z groszku zielonego

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   


Pyszna, choć osobiście zrezygnowałam i z masła, i ze śmietany. Zamiast tego zzieleniłam ją dodatkowo koperkiem i tymiankiem. :)
martusiak Feb 10, 2014

Dla wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach nie potrzeba aż takiej ilości tłuszczu :) W tym temacie polecam wpis fundacji "Wiemy co jemy": https://www.facebook.com/photo.php?fbid=549823495044811&set=a.385350298158799.112416.181055951921569&type=1&theater
Cytuję najistotniejsze fragmenty: "Częstym argumentem za dodawaniem do dań tłuszczu jest zwiększenie przyswajalności witamin w nim rozpuszczalnych. To prawda, ale w tym celu wystarczy ilość tłuszczu, jaką znajdziemy np. w jednej siódmej awokado lub kilku orzechach (które zawierając tłuszcz, są jednocześnie nośnikiem wielu witamin, składników odżywczych i innych korzystnych dla nas substancji)."
I jeszcze z wypowiedzi umieszczonych w komentarzach: zmielone siemię lniane to bardzo dobre "źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Dodatek jego łyżki lub 20g orzechów włoskich dziennie do diety pokrywa zapotrzebowanie osoby dorosłej na kwasy tłuszczowe omega 3. Dostarczając je w ten sposób, spożyjemy również składniki mineralne, witaminy i fitozwiązki, których w oleju po prostu nie ma. I w tym sensie oleje możemy określić 'pustymi kaloriami'."
patrycccja Nov 29, 2012

Tluszcz jest tutaj potrzebny zeby ulatwic wchlanianie witamin.
~ksz Nov 29, 2012

Uwielbiam tego typu zupy :) ja jednak wolę wersję bez masła i śmietany moje zupy zawsze robię tylko z warzyw z dodatkiem przypraw :) tego typu zupy krem mogę jeść codziennie nigdy się nie znudza :)
agnmid Nov 28, 2012


zupka przepyszna! Uwielbiam zupy kremowe, a ta z zielonego groszku zajmuje drugie miejsce w moim prywatnym rankingu (zaraz po szpinakowej) :)
Polecam tez dodać mały ząbek czosnku :)
mihax Feb 18, 2012

Ja dodaję serek topiony naprawdę pycha :)
~Marta Jul 23, 2011


Super zupka! Zamiast bulionu użyłam suszu warzywnego, który późnej zmiksowałam wraz z groszkiem. Uwielbiam kremy, bo są sycące i pięknie się prezentują na talerzu (oprócz szczypiorku dałam prażone pestki słonecznika). Wielką zaletą tej zupki jest to, że prawie w ogóle nie trzeba jej solić - groszek ma taki fajny, słodkawy smak. Polecam!
jamamajka Mar 22, 2011

fajnie tez smakuje w ten sam sposob zorbiona zupa brokulowa..i dyniowa :)
tygrysek Jan 20, 2010

Dobra dobra, tylko nie wiem czemu ale jakoś wolę niezmiksowaną ;)
Bananusiek May 17, 2009

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas