7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Ja zawsze ścieram marchewkę do tej zupy! Polecam! :)
~supersouper Sep 13, 2014


Rewelacja! Ja dodaję jeszcze 3 papryczki chilli.
krama Jan 3, 2014

2 L wody na szklanke suchej soczewicy to moim zdaniem w sam raz...jej objetosc po ugotowaniu to ponad 2 szklanki, wiec zagesci zupe dosc :)
Zgadzam sie co do oliwy - nie ma sensu jej az tyle dawac :)
Soczewicy 10 minut faktycznie wystarczy jesli jest bez pomidorow gotowana, z pomidorami, ktore maja kwas gotuje sie dluzej, wiec jak dla mnie czas jest ok.
Poza tym ja lubie jak czesc soczewicy sie rozpada i zageszcza zupe i taka z pomidorami od razu to nawet chwile dluzej gotuje niz 20 minut :)
~Quleczka Dec 2, 2013

Co tu dużo mówić - bardzo dobre! Jak każda zupa z soczewicy z pomidorami :) Przy czym:
- 1/4 szkl. oliwy/oleju i 2 l wody to zdecydowanie za dużo. Wystarczy 1 łyżka oleju (później zmniejszamy gaz, żeby cebula się nie przypaliła - nie trzeba topić jej w oleju) i 1 litr + ew. 1 szkl. wody.
- oprócz cebuli można dać kawałek posiekanego w półplasterki pora - daje genialny bulionowy smak
- dałam tylko łyżkę sosu soj., żeby nie "pobrudził" zupy i uzupełniłam solą
- soczewicy wystarczy 10 min., chyba że chcemy ją rozgotować na prawie krem, to 20 też może być
- pieprz ziołowy, chilli, curry, imbir, gałka, kumin.... wszelkie dodatkowe przyprawy też tu pasują jako urozmaicenie :) Nie wszystkie na raz oczywiście ;)
patrycccja Nov 6, 2013

odrobina parmezanu i jest dobre :) no i 2l wody za dużo wg. mnie, chyba że ktoś lubi rzadkie
pixi May 8, 2013

Zupa została naszym stałym "danem ratunkowym", uwodzi nawet mięsożerców :-)
~Janis Apr 14, 2008

Gomasio to japońska przyprawa, można ją zrobić samemu, wystarczy podpróżyć na średnim ogniu czarny lub brązowy sezam z solą w proporcji 3 łyżki stołowe sezamu na 1 łyżeczkę soli. Tak przygotowaną przyprawę zmielić. Gomasio może zastępować zwykłą sól w np. warzywkach smażonych, bądż zupach warzywnych dodająć im lekko sezamowy posamk. Polecam :)
~Ruta May 20, 2004

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas