7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Soczewica duszona z ziemniakami

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Uważam po prostu, że smażenie surowych warzyw dodaje bardziej wyrazistego smaku. Nie myślałam o wartościach odżywczych potrawy. Wydaję mi się, że w gotowaniu można trochę improwizować.
~sanctus Apr 10, 2015

Tak jak wynika z przepisu, gdy cebula i czosnek są rumiane, należy dodać surowe warzywa i chwilę je podsmażyć. Po co? Są witaminy, które rozpuszczają się w tłuszczach (A, D, E i K) i dzięki temu są przyswajalne dla organizmu. W przypadku marchewki chodzi przede wszystkim o witaminę A, ale zawiera ona także witaminy E i K rozpuszczalne w tłuszczach. Ziemniaki są również bogate w witaminy A i K. Teoretycznie wystarczy niewielka ilość tłuszczu w całym posiłku, aby organizm przyswoił witaminy, ale ile smaku wydobywa z warzyw uprzednie ich obsmażenie.. ;)
A potem, jak mówi przepis, zalewamy te podsmażone warzywka bulionem i w ciągu tych 25 minut gotowania na wolnym ogniu spokojnie sobie powinny zmięknąć razem z soczewicą.
ryfka Dec 11, 2013

Ja też nie rozumiem. Mam smażyć surowe ziemniaki?
elvis Dec 11, 2013

Nie rozumiem :( Czy warzywa, które mamy smażyć maja być już ugotowane? I po co w ogóle je smażyć?
lagatta Jul 14, 2011

Właśnie się gotuje:D
~Kornel Oct 28, 2010

Pycha! Takie rzeczy lubię.
kruszonka Mar 13, 2010

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas