7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Soczewica po arabsku - puree z cebulą, ziemniakami i czosnkiem

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Trafiłam tu, gdyż szukałam legendarnej siczewicy po arabsku, gotowego dania ze słoika, ale jaka firma go produkowała pudliszki? Tego nie nie pamiętam
~mokka99@wp.pl Jun 10, 2013

Mój znajomy Kairczyk robi podobne danie, ale:
- nie miksuje niczego, ziemniaki i cebula pokrojone w kostkę
- nie dodaje curry (ani kupnego ani robionego przez siebie), z przypraw: sól, pieprz, imbir (posiekany świeży dodany na samym początku z cebulą) i czasami papryka słodka
- metoda przygotowania prawie taka sama, ale ziemniaki dodaje przed pomidorami (co logiczne - w kwaśnym środowisku dłużej się gotują)
- zdecydowanie krócej mu zajmuje gotowanie tej potrawy, całość 20-30 minut
- reszta składników tak samo.
Ja jadłam to danie raz z dodatkiem świeżych pomidorów, a raz z pomidorami pokrojonymi w kostkę z puszki. Ale Abdul mówi, że najlepiej wychodzi z polskim koncentratem pomidorowym (w ogóle bardzo ten koncentrat chwali).
Polecam wszystkim, smaczne, pożywne i szybko się robi. Idealne danie na zimę.
~Marta Nov 11, 2012

Super, ja dodaję jeszcze pieczarki, cayenne i miętę, no i nie masakruję tego ;) A soczewicy nie moczę :)
Luna7 Jun 7, 2012

Póki co jedyne danie z soczewicy jakie potrafię przygotować, a już strzał dziesiątkę - smakowe! :)
wołek_zbożowy Apr 11, 2011

dokładniej- z tyłu, na opakowaniu, małym druczkiem..
ana Jun 17, 2010

w większości przypraw paczkowanych : Kamis, kotanyi, appetita etc. a jeśli idzisz do kogoś na obiad to sprawdzasz mu przyprawy? czy nie jadasz poza domem?;)
moje miasto też kończy się na "-wa", ale daleko mu do Warszawy.
ana Jun 17, 2010

Jak to gdzie - w zwykłym sklepie :) Chyba że potrzebuję kardamonu, czarnej gorczyzcy, wanilii lub innych takich - wtedy różnie, gdzie znajdę, czasem w sklepach z egzotyczną żywnością, czasem nawet w necie lub absurdalnie drogim sklepie "Kuchnie Świata" (ten ostatni sklep odwiedzam tylko jak mam nóż na gardle - w W-wie jest w Arkadii i Zł.Tarasach). Ale powiedz mi: gdzie ty znalazłaś w składzie "śladowe ilości jaj"??
~pat Jun 17, 2010

to gdzie kupujesz przyprawy?
ana Jun 17, 2010

Że co? Skąd ty to wzięłaś? Chyba że chodzi ci o gotowe mieszanki... to nie wiem. Ja ich nie używam - poza oczywiście takimi standardami jak curry, masala czy przyprawa 5 smaków. Te wszystkie Knorry itp. to śmieci.
~pat Jun 16, 2010

jak podchodzicie do przypraw? skoro w wiekszości z nich są "śladowe ilości jaj"??
ana Jun 15, 2010

Prawdę rzecze Marian - smakowite i jakże proste w przygotowaniu! I zupełnie nie przeszkadzało, że nie rozgniotłam wszystkiego zbyt dobrze (lenistwo).
kruszonka May 15, 2010

acnapyx, zainteresowała mnie ta sałatka... dodałbyś może przepis do puszki? znam sałatkę z pomidorami (puszka.pl/przepis/3392-smazony_boczniak_z_krazkami_cebuli_i_pomidorami_salatka.html), ale teraz nie sezon :( chętnie więc poznam twój patent.
~x Jan 29, 2010

No więc super! Wprawdzie nie moczyłem soczewicy tylko ją lekko podgotowałem i dałem nieco mniej cebuli (cztery) i zamiast soku z cytryny kapnąłem odrobinkę octu jabłkowego i przyprawiłem dodatkowo cząbrem górskim, kminem rzymskim i kozieradki... Pycha!!! A do tego zrobiłem sałatkę z kapusty pekińskiej, marchwi i smażonego boczniaka... Ech, rewelka... POLECAM WSZYSTKIM!
acnapyx Jan 29, 2010

Po prostu nie spodziewałem się, że to może być takie dobre. Poczęstowałem współlokatorów i z jutrzejszego obiadu wyszła wieczorna uczta:) Z tostami i ogórkami konserwowymi na ostro.. pycha!
polecam
~Arek Sep 29, 2009

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas