7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Prażaki

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Pycha. Jestem też z Łodzi ,ale u mnie w domu mówiło sie na to prazoki.Ostatnio zgadałam się ze znajomą na ten temat. U niej w domu po ugniataniu wkładało się prazoki do piekarnika na 30 min.Spróbowałam. Odlot!!!
~cywka 2012-10-28 12:30:18.334

Uzupełniam wcześniejszy post. Chamzę robi się tak samo ale stosuje się mąkę ziemniaczaną lub w innych rejonach gryczaną. W łódzkiem i kieleckiem prażaki lub prażuchy tylko z mąką przenną.
~KazJerzy 2012-04-15 17:27:20.34

Tylko, to robi się troszkę inaczej. Gdy ziemniaki się dogotowują, odlewa się wodę pozostawiając jej na dnie do 1/3 wysokości ziemniaków. Posypuje się mąką na wierzch, zminiejsza się temperaturę i przykrywa szczelnie garnek. Trzyma się tak długo aby mąka się zaprażyła(nazwa potrawy)na jednolitą masę z leciutką skorupką na wierzchu. Odlewa się nadmiar wody i dopiero ugniata na jednolitą masę. Ja polewam to tłuszczykiem z cebulką. Znakomite do kwaśnych zup np: czerwony barszcz z tartymi burakami, kapuśniak z kiszonej kapusty lub zalewajka czysta(bez ziemniaków)na kwaśnym mleku, maślance lub kwaśnej śmietanie. Smakuje także z barszczem z wiśni.
~KazJerzy 2012-04-15 17:09:55.309

Pochodzę z Podlasia. Moja mama na identyczną potrawę mówiła chamza. Pozdrawiam
~Jarek W 2011-01-29 14:04:17.024

prazaki, tak. ja tez z Lodzi i u nas rowniez podawalo sie ze skwarami i kwasnym mlekiem. Pycha! Dzisiaj tez je zrobie :)
~syla 2010-06-24 16:33:20.973

A w moim domu w Łodzi do tych prażaków jadło się podany oddzielnie kapuśniaczek [...] do gotowania którego dodana była tez biała drobna kaszka. Jedzonko pycha.
~Bożena z Łodzi 2009-11-09 20:46:46.062

Prażucha to mi się z czzym innym kojarzy - ach smaki dzieciństwa...

mam tylko jedno małezastrzeżenie: SKWARKI U WEGETARIANINA!!!
Olenika92 2008-11-20 16:12:00.859

Zgadza się - prażaki(prażuchy)są bardzo smaczne. Z tym, że ja obficie okraszam je skwarkami z cebulką. Do tego robię mocno kwaśny kapuśniaczek(oczywiście bez ziemniaków). Mój rekord to dwa tygodnie - dzień w dzień, aż mi rodzina wymiękła.
~krecik61 2008-11-20 14:53:06.447

Albo u nas się na to dziad mówi. Ale ja znam przepis, w którym dodaje się mąki ziemniaczanej.
autor anonimowy 2004-08-10 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas