
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Prażaki- Komentarze do przepisu -
Uzupełniam wcześniejszy post. Chamzę robi się tak samo ale stosuje się mąkę ziemniaczaną lub w innych rejonach gryczaną. W łódzkiem i kieleckiem prażaki lub prażuchy tylko z mąką przenną.
~KazJerzy Apr 15, 2012
Tylko, to robi się troszkę inaczej. Gdy ziemniaki się dogotowują, odlewa się wodę pozostawiając jej na dnie do 1/3 wysokości ziemniaków. Posypuje się mąką na wierzch, zminiejsza się temperaturę i przykrywa szczelnie garnek. Trzyma się tak długo aby mąka się zaprażyła(nazwa potrawy)na jednolitą masę z leciutką skorupką na wierzchu. Odlewa się nadmiar wody i dopiero ugniata na jednolitą masę. Ja polewam to tłuszczykiem z cebulką. Znakomite do kwaśnych zup np: czerwony barszcz z tartymi burakami, kapuśniak z kiszonej kapusty lub zalewajka czysta(bez ziemniaków)na kwaśnym mleku, maślance lub kwaśnej śmietanie. Smakuje także z barszczem z wiśni.
~KazJerzy Apr 15, 2012
Pochodzę z Podlasia. Moja mama na identyczną potrawę mówiła chamza. Pozdrawiam
~Jarek W Jan 29, 2011
prazaki, tak. ja tez z Lodzi i u nas rowniez podawalo sie ze skwarami i kwasnym mlekiem. Pycha! Dzisiaj tez je zrobie :)
~syla Jun 24, 2010
A w moim domu w Łodzi do tych prażaków jadło się podany oddzielnie kapuśniaczek [...] do gotowania którego dodana była tez biała drobna kaszka. Jedzonko pycha.
~Bożena z Łodzi Nov 9, 2009 ![]() mam tylko jedno małezastrzeżenie: SKWARKI U WEGETARIANINA!!! Olenika92 Nov 20, 2008
Zgadza się - prażaki(prażuchy)są bardzo smaczne. Z tym, że ja obficie okraszam je skwarkami z cebulką. Do tego robię mocno kwaśny kapuśniaczek(oczywiście bez ziemniaków). Mój rekord to dwa tygodnie - dzień w dzień, aż mi rodzina wymiękła.
~krecik61 Nov 20, 2008
Albo u nas się na to dziad mówi. Ale ja znam przepis, w którym dodaje się mąki ziemniaczanej.
autor anonimowy Aug 10, 2004 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~cywka Oct 28, 2012