7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Prażaki

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Pycha. Jestem też z Łodzi ,ale u mnie w domu mówiło sie na to prazoki.Ostatnio zgadałam się ze znajomą na ten temat. U niej w domu po ugniataniu wkładało się prazoki do piekarnika na 30 min.Spróbowałam. Odlot!!!
~cywka Oct 28, 2012

Uzupełniam wcześniejszy post. Chamzę robi się tak samo ale stosuje się mąkę ziemniaczaną lub w innych rejonach gryczaną. W łódzkiem i kieleckiem prażaki lub prażuchy tylko z mąką przenną.
~KazJerzy Apr 15, 2012

Tylko, to robi się troszkę inaczej. Gdy ziemniaki się dogotowują, odlewa się wodę pozostawiając jej na dnie do 1/3 wysokości ziemniaków. Posypuje się mąką na wierzch, zminiejsza się temperaturę i przykrywa szczelnie garnek. Trzyma się tak długo aby mąka się zaprażyła(nazwa potrawy)na jednolitą masę z leciutką skorupką na wierzchu. Odlewa się nadmiar wody i dopiero ugniata na jednolitą masę. Ja polewam to tłuszczykiem z cebulką. Znakomite do kwaśnych zup np: czerwony barszcz z tartymi burakami, kapuśniak z kiszonej kapusty lub zalewajka czysta(bez ziemniaków)na kwaśnym mleku, maślance lub kwaśnej śmietanie. Smakuje także z barszczem z wiśni.
~KazJerzy Apr 15, 2012

Pochodzę z Podlasia. Moja mama na identyczną potrawę mówiła chamza. Pozdrawiam
~Jarek W Jan 29, 2011

prazaki, tak. ja tez z Lodzi i u nas rowniez podawalo sie ze skwarami i kwasnym mlekiem. Pycha! Dzisiaj tez je zrobie :)
~syla Jun 24, 2010

A w moim domu w Łodzi do tych prażaków jadło się podany oddzielnie kapuśniaczek [...] do gotowania którego dodana była tez biała drobna kaszka. Jedzonko pycha.
~Bożena z Łodzi Nov 9, 2009

Prażucha to mi się z czzym innym kojarzy - ach smaki dzieciństwa...

mam tylko jedno małezastrzeżenie: SKWARKI U WEGETARIANINA!!!
Olenika92 Nov 20, 2008

Zgadza się - prażaki(prażuchy)są bardzo smaczne. Z tym, że ja obficie okraszam je skwarkami z cebulką. Do tego robię mocno kwaśny kapuśniaczek(oczywiście bez ziemniaków). Mój rekord to dwa tygodnie - dzień w dzień, aż mi rodzina wymiękła.
~krecik61 Nov 20, 2008

Albo u nas się na to dziad mówi. Ale ja znam przepis, w którym dodaje się mąki ziemniaczanej.
autor anonimowy Aug 10, 2004

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas