7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kasza gryczana + seler

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Nirvana wszystko fajnie, ale niby po co robić tyle zamieszania z tą kaszą? Wystarczy przecież tylko na jedną szklankę kaszy dać dwie szklanki wody (czy jakoś tak ;)i poczekać aż się ugotuje. Mi tam by się nie chciało się co 5 minut dolewać wody i jeszcze specjalnie garnek owijać kocem. :P
~Asia 2013-09-16 21:34:48.954

Kaszę gryczaną gotuję tak jak nauczyła mnie babcia... żadnych woreczków! Wygląda to trochę inaczej, niż czytałam na stronie, ale może ktoś ma ochotę spróbować? Oprócz wody, garnka, kaszy potrzebna gazeta. I koc. I wrzątek w czajniku.
zagotować 3/4 szkl.wody, dodać łyżkę oliwy. Posolić, o ile ktoś lubi. Ogień średni. Wsypać szklankę kaszy, pomieszać. Woda wchłonie się prawie od razu. Zalać wrzątkiem z czajnika tak na centymetr-do dwóch ponad kaszą. Pomieszać. Teraz wchłonięcie wody potrwa ciut dłużej. I zalać raz jeszcze, też ok. 2 cm. Proszę mi wierzyć, to się robi automatem po paru razach!
Spróbować, ziarenka powinny być lekko twardawe (jeśli są zbyt twarde, dolewamy wody po raz trzeci), a w kaszy na dnie po przegarnięciu łyżką widać przy dnie wodę. I teraz szybko: na garnek pokrywka, garnek na rozłożoną gazetę, zawijamy rogami gazety na krzyż i pakujemy na kwadrans pod koc. Po kwadransie kasza "dochodzi" i jest ok. Ale może stać i godzinę. Co dla mnie bardzo ważne: nigdy się nie klei (to ta oliwa) i nie jest rozciapciana. Podgrzewana na patelni w zasadzie nie wymaga już tłuszczu, chyba że odrobina masła do zapachu...
~nirvana 2013-09-16 16:03:02.917

Bardzo smaczne, chociaż zrobiłam w minimalistycznej wersji: tylko seler, cebula i sól.
anatemka 2012-02-03 12:34:19.452

Bardzo dobre. Szczególnie po doprawieniu sosem sojowym ;)
~Ula 2011-11-14 14:22:24.288

pyszne i sycace :)
dziqska 2010-11-03 18:30:50.443

uwaga..zaraz się biorę do roboty... z nadzieją... ale wygląda nieźle...
kiedyś chciałam jeść kasze z sosem z brokuł i słonecznika.. zbyt mdlące.. do dziś nie mogę bez żalu na brokuły patrzeć..
~FotoBody 2004-07-28 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas