7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Minestrone - zupa jarzynowa, która daje dużo możliwości

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

No właśnie ze względu na dziecko na łatwiznę pójść nie mogę. Kostki itp odpadają (zapomniałam, że w ogóle istnieją). Niestety zabrałam się za robotę zanim przeczytałam Twój wpis i narobilam się jak głupia. Najpierw wywar , potem druga włoszczyzna i osobno dodatki :( Bałam się, że jak nie zrobię najpierw wywaru to wyjdzie woda z warzywami. Wyszło całkiem dobrze, ale klełam samą siebie, że mnie w ogóle podkusiło się tego tykać :D Następnym razem spróbuję połączyć gotowanie wywaru z sukcesywnym dorzucaniem dodatków, choć trochę się boję, że z moimi talentami albo coś rozgotuję, albo czegoś niedogotuję. Do następnego razu jednak daleko, bo przy tym pierwszym wylałam siódme poty i mam chwilowego wstręta do ambitnych przepisów ;) Dziękuję za podpowiedź :)
Kociabanda 2016-08-15 20:38:32.666

Hej Kociabanda. Ciesze sie ogromnie ze moje przepisy sie przydaja :D
Co do minestrone to mozesz zaczac od ugotowania bulionu albo iść na łatwiznę i uzyć buionu z proszku. Jeśli masz małe dziecko to podejrzewam że wyberzesz pierwszą opcję ;) Jeśli tak to możesz albo wykorzystać bulion i dodać "nowe" warzywa albo połączyć przepis na bulion i minestrone. Przez połączyć mam na myśli to że początek przepisu jest podobny jak na puszka.pl/przepis/6165-domowy_bulion_krok_po_kroku-sekret_smaku_twoich_zup.html , więc wystarczy pilnować, żeby niczego nie gotować za długo (czyli niczego nie rozgotować). Czyli po 1 całość gotować ok. pół godziny. Po 2 w odpowiednim momencie dodać pozostałe składniki (warzywa, makaron, fasolkę) tak żeby też sie ugotowały w tym samym czasie co warzywa bulionowe, ale nie rozgotowały.
Haha, mam nadzieję że nie zakręciłam za bardzo ;)
Aha, zupa jest zdecydowanie 1-garnkowa - tylko dorzucasz do gara kolejne rzeczy w miarę upływu czasu. Bo o ile ziemniaki potrzebują 30 min., a makaron np. 5 czy 10. Jakbyś wszystko wrzuciła razem to ziemniaki byłyby akurat, a reszta byłaby ciapą ;) Nie chcemy tego, prawda? ;D
patrycccja 2016-08-08 20:34:03.781

Jako kobieta słabo udomowiona i sierota w kuchni (omleta nie potrafię zrobić nie patrząc w szczegółowy przepis) czytam ten przepis i ogarnąć nie mogę :(
Czy ja dobrze rozumiem, że mam najpierw ugotować z włoszczyzny wywar (np tak jak zaleca moja guru (połowę Twoich przepisów mam w stałym użyciu odkąd urodziło mi się dziecko niespodzianka i zmuszona zostałam do zapoznania się z kuchnią) patrycccja), a następnie z drugiej włoszczyzny gotować zupę? W trzecim i kolejnych garnakach zaś niektóre dodatki do niej??? Do wloszczyzny dokupilam kalafior i fasolkę szparagową. Siedzę, gapię się w przepis i nic z tego nie kumam :( Mam wrażenie, że może mi garów w kuchni zabraknąć na ugotowanie tej zupy ;) Pomocy!
Kociabanda 2016-08-08 12:36:33.273

Tak właśnie robię (prawie) wszystkie zupy, w zależności od warzyw i przypraw jakie dodam, smakują całkowicie inaczej, a zawsze są pyszne. Poza tym nie jadam makaronu, ale często dodaję jakąś kaszę albo np. soczewicę.
~agaa 2014-09-29 12:36:15.12

Kolejne udane zestawienie: oprócz włoszczyzny i ziemniaków dałam sporo dyni, trochę kapusty białej i papryki + natkę. Dynia, marchewka i papryka fajnie się zgrywają kolorystycznie :)
patrycccja 2014-01-08 11:06:23.242

Zimowe, bardzo udane minestrone: z poszatkowaną kapustą (najwięcej), pokrojoną w kostkę białą rzodkwią (daikon; właściwie jej nie czuć, ale dodałam dla eksperymentu bo chciałam zużyć), niewielką ilością fasolki szparagowej (zamroziłam w tym roku sama :) i PESTO! Tym razem bez gałki muszkatołowej, za to z pieprzem ziołowym. Mistrz :)
patrycccja 2013-12-17 18:19:29.913

dla mnie smakuje trochę jak rosół:D
kiń 2013-10-12 13:39:14.47

Zupa jest boska! :) Robiłam drugi raz, tym razem z dodatkiem białej kapusty, odrobiny kukurydzy z puszki i ogóraska. Świetny sposób na odciążenie lodówki i uradowanie brzuszka i podniebienia! ;)
kasiarka 2011-03-11 15:24:15.345

Pyszna zupa, którą można zrobić na wiele sposobów. ;)
~joacha 2010-10-03 13:55:20.945

pyszniutka :)
kajka 2010-09-17 20:43:54.401

fajna zupka, robie juz ktorys raz- tym razem w wariancie z kasza jaglaną :) i kalarepka, z okazji ze w koncu sie pojawily i moje pierwsze w tym roku :D:D mniam!
~Silverka 2010-05-20 13:51:04.772

ja nazywam tą zupę "jarzynową na winie" , bo robi się ją właśnie z tego , co sie nawinie,
z fajnych dodatków dorzuciłabym jeszcze jeszcze : koperek, buraczek (jesli sa pomidory zwłaszcza - poprawiaja kolor), oliwki, por, ciecierzyce, w sumie wszystko...swietna sprawa, kiedy trzeba oproznic lodówkę
aha, i ja generalnie jak daje do zupy makaron, to juz bez ziemniaków raczej, jak ziemniaki, to bez makaronu....
katasia 2010-04-15 21:34:45.437

Fajny przepis, można zrobić wiele wariantów ^_^ Z przypraw dałam tymianek (oprócz, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej), a z warzyw włoszczyznę, ziemniaki, seler naciowy, kukurydze i groszek. Wyszło bardzo dobre, następnym razem wypróbuje wersję z innymi warzywami:)
sunflower_ren 2010-04-15 17:24:05.929

Moja ulubiona wersja: z kalafiorem, cukinią i koperkiem :) Do tego np. trochę zielonego groszku i papryki. Nie miałam pesto ani świeżego koperku, więc oprócz suszonego tymianku dałam mrożony koperek - wypas!
patrycccja 2010-02-24 20:56:15.344

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas