7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Żurek cały domowy

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

to samo zreszta sie tyczy wekowania. wieksze prawdopodobienstwo, ze sloik nie wytrzyma, jesli w potrawie jest cebula :)
~ksz 2012-04-12 20:58:52.713

Tak sobie własnie myslałam.. Dzięki :)
ryfka 2012-04-11 23:13:28.868

proponuje nie wrzucac cebuli, ona dosc szybko fermentuje i przyspiesza fermentacje innych dan (np. salatki jarzynowej). Moja babcia miesza make z woda, czosnkiem, lisciem laurowym i zielem angielksim i tak stac moze nawet dluzej niz tydzien
~ksz 2012-04-10 13:42:17.425

Nie wyszedł.. :( Cebula sfermentowała. Czyżby trzy dni to za długo? W przepisie jest 3-5. Może następnym razem.
ryfka 2012-04-10 11:48:47.222

Dzięki :) Twoje obrazowe wytłumaczenie do mnie trafia ;) Mój żurek pachnie coraz pełniej więc wygląda na to, że będziemy mieć smaczny żurek na swięta :D
ryfka 2012-04-06 10:55:47.637

A u mnie to i ogórki, i kapustę się kisiło, ba! buraki na barszcz wigilijny :) I wszystko to lubię, tylko za żurkiem nie przepadam, ale siłą rzeczy czegoś się nauczyłam ;)
Lodówka to dobre miejsce ;) U mnie stoi w piwnicy ;)
A propos innych kiszonek, to Twój żurek jest obecnie czymś takim, jak ogórki małosolne ;) Takie porównanie mi się nasunęło, bo ogórki ten dzień-trzy po zapakowaniu w słoiki też są niedokiszone, proces się zaczyna ;)
Luna7 2012-04-05 21:28:33.628

Dzięki wielkie, bo ja jestem raczej zielona w takich sprawach. W moim rodzinnym domu rzadko robiło się jakiekolwiek kiszonki, więc nie bardzo miałam gdzie obserwować :) Planowałam go ruszyć dopiero za dwa dni, ale myslę, że nie zrobi to wielkiej różnicy. Mam jeszcze jedno pytanko: nie zużyję całosci, więc to co mi zostanie powinnam przechowywać w lodówce?
ryfka 2012-04-05 18:45:50.251

Ryfka, jak robiłaś to wczoraj, a dziś czuć kiszonką, to znaczy, że... żurek pracuje :) Kisi się, po prostu. Zazwyczaj żurek potrzebuje tak ze 2-3 dni w ciepłym miejscu, więc na Twoim miejscu ruszyłabym go dopiero jutro :)
Luna7 2012-04-05 14:17:29.805

W tym roku postanowiłam zrobić na święta żurek od podstaw. Po raz pierwszy. Wczoraj zmieszałam składniki na zakwas i teraz zastanawiam się po czym własciwie mam poznać, że wyszedł? Czy ktoś może podpowiedzieć? Mieszanka rozwarstwiła się, na wierzchu powstała pianka, całość pachnie kiszonką, więc chyba jest ok..?
ryfka 2012-04-05 10:53:17.909

Ten żurek rządzi!
~Mags 2011-11-06 15:01:57.065

Pycha! Bez jajek również :)
metzli 2011-02-23 13:35:17.899

Robię kolejny raz ten żurek. Super jest!;)
~Silverka 2010-11-05 13:23:06.835

Przepis jest super. Osobiście nigdy nie lubiłam żurku a ten jest exxxtra!!!!
~niejadek 2003-01-15 00:00:00.0

Zamiast chrzanu, jako dodatek, polecam ćwikłę. Dobry jest też... ser żółty w plasterkach wrzucony do talerza z zupą. Pycha!
~Joanna 2002-10-19 00:00:00.0

z soczewicą mniam! może kiedys zrobię. miło nam :-)
~wojma+syla 2002-06-14 00:00:00.0

Zur wyszedł świetnie, i bardzo go duzo jest starczyło na dwie zupy, a jeszcze troche w lodówce mam, na trzecia spokojnie też starczy. Sama zupe zrobiłam troche innaczej, bo z włoszczyzny pokrojonej i soczewicy, ale była taka jak trzeba, lekko kwaskowata i ten aromat, pychota. ;-)
Talka 2002-06-13 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas