7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Żurek cały domowy

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

to samo zreszta sie tyczy wekowania. wieksze prawdopodobienstwo, ze sloik nie wytrzyma, jesli w potrawie jest cebula :)
~ksz Apr 12, 2012

Tak sobie własnie myslałam.. Dzięki :)
ryfka Apr 11, 2012

proponuje nie wrzucac cebuli, ona dosc szybko fermentuje i przyspiesza fermentacje innych dan (np. salatki jarzynowej). Moja babcia miesza make z woda, czosnkiem, lisciem laurowym i zielem angielksim i tak stac moze nawet dluzej niz tydzien
~ksz Apr 10, 2012

Nie wyszedł.. :( Cebula sfermentowała. Czyżby trzy dni to za długo? W przepisie jest 3-5. Może następnym razem.
ryfka Apr 10, 2012

Dzięki :) Twoje obrazowe wytłumaczenie do mnie trafia ;) Mój żurek pachnie coraz pełniej więc wygląda na to, że będziemy mieć smaczny żurek na swięta :D
ryfka Apr 6, 2012

A u mnie to i ogórki, i kapustę się kisiło, ba! buraki na barszcz wigilijny :) I wszystko to lubię, tylko za żurkiem nie przepadam, ale siłą rzeczy czegoś się nauczyłam ;)
Lodówka to dobre miejsce ;) U mnie stoi w piwnicy ;)
A propos innych kiszonek, to Twój żurek jest obecnie czymś takim, jak ogórki małosolne ;) Takie porównanie mi się nasunęło, bo ogórki ten dzień-trzy po zapakowaniu w słoiki też są niedokiszone, proces się zaczyna ;)
Luna7 Apr 5, 2012

Dzięki wielkie, bo ja jestem raczej zielona w takich sprawach. W moim rodzinnym domu rzadko robiło się jakiekolwiek kiszonki, więc nie bardzo miałam gdzie obserwować :) Planowałam go ruszyć dopiero za dwa dni, ale myslę, że nie zrobi to wielkiej różnicy. Mam jeszcze jedno pytanko: nie zużyję całosci, więc to co mi zostanie powinnam przechowywać w lodówce?
ryfka Apr 5, 2012

Ryfka, jak robiłaś to wczoraj, a dziś czuć kiszonką, to znaczy, że... żurek pracuje :) Kisi się, po prostu. Zazwyczaj żurek potrzebuje tak ze 2-3 dni w ciepłym miejscu, więc na Twoim miejscu ruszyłabym go dopiero jutro :)
Luna7 Apr 5, 2012

W tym roku postanowiłam zrobić na święta żurek od podstaw. Po raz pierwszy. Wczoraj zmieszałam składniki na zakwas i teraz zastanawiam się po czym własciwie mam poznać, że wyszedł? Czy ktoś może podpowiedzieć? Mieszanka rozwarstwiła się, na wierzchu powstała pianka, całość pachnie kiszonką, więc chyba jest ok..?
ryfka Apr 5, 2012

Ten żurek rządzi!
~Mags Nov 6, 2011

Pycha! Bez jajek również :)
metzli Feb 23, 2011

Robię kolejny raz ten żurek. Super jest!;)
~Silverka Nov 5, 2010

Przepis jest super. Osobiście nigdy nie lubiłam żurku a ten jest exxxtra!!!!
~niejadek Jan 15, 2003

Zamiast chrzanu, jako dodatek, polecam ćwikłę. Dobry jest też... ser żółty w plasterkach wrzucony do talerza z zupą. Pycha!
~Joanna Oct 19, 2002

z soczewicą mniam! może kiedys zrobię. miło nam :-)
~wojma+syla Jun 14, 2002

Zur wyszedł świetnie, i bardzo go duzo jest starczyło na dwie zupy, a jeszcze troche w lodówce mam, na trzecia spokojnie też starczy. Sama zupe zrobiłam troche innaczej, bo z włoszczyzny pokrojonej i soczewicy, ale była taka jak trzeba, lekko kwaskowata i ten aromat, pychota. ;-)
Talka Jun 13, 2002

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas