7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kakaowa masa do wafli

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Brzmi fajnie, dzięki. Już kupiłam nowe wafle :)
ryfka Jun 19, 2012

Aaaa, dodam jeszcze, że najlepsze są wafle z misiem na opakowaniu:)
Inon Jun 18, 2012

Przepis dość podobny do tego Reny, tylko mniej cukru, a więcej mleka:
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mleka w proszku (najlepiej tego 'niebieskiego')
1/2 szklanki wody
Dodatki: albo wiórki kokosowe - ok. 1/2 szklanki (sypię 'na oko') albo orzechy laskowe lub migdały - podobna ilość - drobno posiekane (z dużymi kawałkami wafle kiepsko się sklejają) i uprażone na patelni.
Masło trzeba stopić, dodać cukier i wodę, dokładnie wymieszać. Po przestudzeniu dodać mleko i wiórki/orzechy i również wymieszać. Jeżeli masa będzie za rzadka - dodajemy więcej mleka w proszku; za gęsta - dolewamy wody.
Przełożone wafle zawijamy w folię aluminiową i przygniatamy czymś ciężkim (typu 12-tomowa encyklopedia:) Najlepsze są jeżeli w spokoju przestoją całą noc, ale trudno tyle wytrzymać:)
Inon Jun 18, 2012

Inon, podaj przepis, chętnie wypróbuję, bo też uwielbiamy takie wafelki :)
ryfka Jun 18, 2012

Kocham takie wafle:) Robię masę bez kakao, za to z uprażonymi na patelni orzechami albo z wiórkami kokosowymi.
Inon Jun 18, 2012

no proszę, też można ;D
ryfka Jun 18, 2012

Mam sposób wegański ;)
Do garnka wrzucamy 1:1 mleko (daję sojowe i śmiga;) i cukier (ja daję 2 szkl cukru i 2 mleka i wystarcza na połowę wafla - drugą połowę smaruję konfiturą śliwkową, żeby nie było za słodko) i gotuję na dużym ogniu aż zacznie kipieć (nie mieszamy!). Po tym daję na malutki ogień i gotuje się tam przez godzinkę, może troszkę dłużej. Dorzucam kakao, mieszam i gotuję jeszcze trochę (z 5min). Już można zdejmować z gazu i smarować wafla, masa zgęstnieje w trakcie tego :) moja babcia i mama tak robią więc przepis wypróbowany nie tylko przeze mnie.
Daiana Jun 18, 2012

Szklanka mleka to za dużo! Masa wyszłaby zbyt płynna. Ja robię tą masę z pół szklanki mleka. Zamiast zwykłego cukru dodaję cukier puder. Reszta składników się zgadza.
Masę robię w trochę inny, wydaje mi się że prostszy i szybszy, sposób: suche składniki mieszam w misce, wlewam na przemian roztopioną margarynę i zimne mleko dokładnie mieszając, i tyle, masa gotowa.
Wafle najprosciej smaruje się długim nożem. Gotowe przyciskam deską i kładę na nią garnek z wodą, żeby się wszystko dobrze scaliło.
Najlepsze następnego dnia, kiedy trochę zmiękną :)
ryfka Jun 18, 2012

Mam nadzieję ze wyjdzie dobrze
autor anonimowy Dec 23, 2007

potwierdzam! masa jest smaczna:))
~calvin Nov 8, 2004

bardzo dobre
~KS Jun 25, 2003

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas