7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Bulion suchy z pomidorów

Wyborny jest ten bulion do zaprawy sosów. Kuchnia litewska.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

pomidory - trzy kopy (kopa = 60 sztuk = 4 mendle = 5 tuzinów ;)
olej (lub oliwa rafinowana)

Przygotowanie:

Wziąć czerwonych, dojrzałych pomidorów, rozkroić każdy przez połowę w poprzek i wycisnąć precz sok z ziarnkami. Wyłożyć je potem do pobielanego rondla, postawić na miernym ogniu, a skoro się zagrzeją i zaczną puszczać sok z siebie, wówczas postawić na większym ogniu i gotować, mieszając, przez pół godziny.

Przetrzeć ugotowane pomidory przez sito i znowu przetartą masę gotować aż do gęstości.

Wysmarować blachę oliwą, rozciągnąć na niej masę nożem jak można najcieniej, a skoro wyschnie w letnim piecu lub na słońcu, pokrajać na cząstki, obwinąć w papier i schować w słoju; postawić go w suchym miejscu.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Jan 4, 2001
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, autor nn
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

W takie upały, jakie mieliśmy tego lata, bardzo ładnie robiło się te kostki bulionowe ;)
Jakoś tak wypadło, że dopiero próbuję - jeszcze dobre, nie zmarnowały się. Polecam przepis!
goosha Oct 26, 2010

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Gazpacho z Malagi - na bulionie, z ogórkiem, pomidorem i ryżem (wg przepisu Alicji B. Toklas) (wegańska)
Warzywny bulion instant (wegańska)
Bulion z soczewicą i lanymi kluseczkami (ovo-wege)
Zupa krem z porów na bulionie (wegańska)
Ryż po filipińsku - na bulionie i czosnku (wegańska)
Bulion warzywny ze "ślimaczkami" żytnimi (wegańska)
Zupa grzybowa na wodzie (bez bulionu) (lakto-wege)
Chłodnik a'la litewski na bulionie, z jajkiem (bez ograniczeń)
Domowy bulion krok po kroku - wersja ekspresowa (wegańska)
Zupa wiejska - bulion z grzanką i parmezanem (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas