7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Indyjskie mango muffiny - wegańskie

Indyjskie wegańskie muffiny o smaku mango. Prawdziwe niebo w gębie!



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 12

- 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 kubki puree z mango (najlepiej z puszki)
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego wymieszane z sześcioma łyżkami wody
- pół łyżeczki prawdziwej wanilii (ewentualnie można zastąpić łyżeczką esencji waniliowej)

Przygotowanie:

1. Nagrzej piekarnik do temperatury 375 stopni i przygotuj 12 foremek na muffiny. Jeśli używasz foremek metalowych, pamiętaj by je wcześniej naoliwić.

2. Zmieszaj mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i gałką muszkatołową.

3. W większej misce zmieszaj olej, cukier, miksturę z siemienia lnianego, mango puree i wanilię.

4. Dodaj teraz do suchych składników składniki mokre i zmiksuj, ale nie za bardzo. Cała mieszanina powinna być ostatecznie wilgotna, ale ciasto nie powinno być całkowicie jednolite.

5. Rozdziel teraz równo ciasto na 12 foremek.

6. Piecz przez 17 minut w temperaturze 375 stopni lub dopóki patyczek do ciasta nie będzie suchy po włożeniu.

7. Niech muffiny ostygną przez kilka minut, zanim wyjmiesz je z foremek.

8. Gotowe! Teraz możesz się cieszyć swoimi pysznymi, indyjskimi muffinami mangowymi :-)
Nadesłał(a) Radhe Vega, dnia: Apr 24, 2014
Źródło/autor przepisu: http://radhevega.pl
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Dziękuję za przepis. Wyszły smaczne, może gdy wystygną zupełnie będą lepiej odchodziły od papieru.
~Anna Mar 27, 2020

Rewelacyjne :) - delikatne, ale jednocześnie o wyraźnym smaku i zapachu mango.
Lekko zmodyfikowałam przepis. Do jednej porcji (12 sztuk) daję 1,5 szklanki pulpy, wtedy puszka 850 g starcza mi na dwie porcje. Dodaję też nie 2 łyżeczki proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki sody, ale po jednej łyżeczce sody i proszku do pieczenia.
Piekę ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przepyszne, na stałe weszły do mojego pożywienia. :)
~Agnieszka Feb 8, 2020

Ojojoj! I po mufinach! Wyszły murzynki:-)
~Anula Mar 3, 2015

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Muffiny cukiniowe (wegańska)
Czekoladowe muffiny (wegańska)
Muffiny bananowe (wegańska)
Sorbet z mango (wegańska)
Muffiny waniliowe z dżemem (ovo-wege)
Muffiny czekoladowo-pomarańczowe (wegańska)
Muffiny (mufinki) z jabłkami (wegańska)
Muffiny owsiane z jabłkiem (ovo-wege)
Muffiny kakaowe z awokado (wegańska)
Muffiny gruszkowo-orzechowe (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas