7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Paluchy ziemniaczano-kapuściane ze słonecznikiem

Świetne z domowym barszczykiem w Wigilię i nie tylko;) Można zabrać je do pracy bądź w podróż, nie rozwalają się.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 20 paluchów

1 kg obranych ziemniaków
300 g mąki groszkowej zwykłej (można połówki grochu lekko podprażyć na suchej patelni i zemleć na mąkę)
100 g skrobi ziemniaczanej
100 g mąki tortowej
1 łyżeczka soli
ew. trochę świeżo mielonego pieprzu
30 g (3 łyżki) oleju + 2 łyżki

1 kg kapusty kiszonej z dodatkiem marchewki
140 g słonecznika (1 szkl.)
2 duże ząbki czosnku
150 g cebuli /lub więcej/
350 g pieczarek

100 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka przyprawy do bigosu (patrz niżej)
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka majeranku

przyprawa do bigosu (z przepisu na bigos królewski):
1 czubata łyżka majeranku
po 1/2 łyżeczki: gorczycy, ziela angielskiego, rozmarynu, czosnku granulowanego, kurkumy, kminku, papryki słodkiej, ziaren pieprzu kolorowego
po 1 łyżeczce: ekspresowej przyprawy warzywnej (czyli zmielonej suszonej włoszczyzny), owoców jałowca, kolendry, świeżo mielonej gałki muszkatołowej
po szczypcie: chilli, cynamonu

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować na parze, ostudzić. Zimne zemleć w maszynce do mielenia (sitko do maku).
Mąki wymieszać z solą i ew. pieprzem. Do zmielonych ziemniaków dodać 30 g oleju, zmiksować ręcznym mikserem (końcówki świderki - do ciast drożdżowych). Dodać mieszankę mączną, zmiksować.

Kapustę odcisnąć. Zemleć w maszynce, odsączyć sok na sicie.
Słonecznik podprażyć na suchej patelni.
Na łyżce oleju podsmażyć posiekany czosnek, dodać posiekaną w kostkę cebulę, zeszklić, lekko przyrumienić.
Pieczarki pokroić, udusić bez tłuszczu (puszczą sok) lub podsmażyć na patelni po cebuli.

W garnku rozgrzać łyżkę oleju, dodać przyprawę do bigosu, czosnek gran., paprykę słodką, majeranek, chwilkę podsmażyć. Wlać 3 łyżki soku odciśniętego z kapusty, potem dodać kapustę, wymieszać. Dodać koncentrat i musztardę, wymieszać. Zestawić z ognia. Dorzucić pieczarki, cebulę, słonecznik, wymieszać.
Połączyć masę kapuścianą z masą ziemniaczaną (wymieszać najpierw łyżką, potem miksować mikserem ręcznym - świderki).

Z masy formować krokiety i układać na papierze do pieczenia wysmarowanym olejem.
Najlepiej posłużyć się foremką, np. wysmarowaną olejem plastikową rynienką od czekoladek/ciastek. Krokiety powinny być raczej wysokie, a nie płaskie. Wymiary mojej foremki: AxBxH = 4,5x10x3cm.
Nakładać masę do rynienki, ubić zwilżonymi wodą palcami, a potem stukając w foremkę, wykładać krokiety na blachę. Warto okroić wcześniej masę w foremce nożem, wtedy łatwo wyskoczy. Krokiety zachowają kształt, nie trzeba robić między nimi dużych odstępów.

Piec w temp. 200˚C (termoobieg). Po 30 min. przewrócić krokiety na drugą stronę, podważając je płaską łopatką. Piec kolejne 10 min.
Po upieczeniu są zwarte, nie rozwalają się, można śmiało wziąć w rękę.

Wskazówki i uwagi:

Tak, kapusta jest w zasadzie surowa, nie gotujemy jej, nie zalewamy wodą, podgrzewamy tylko chwilę, głównie po to, by wydobyć aromat przypraw.
Nadesłał(a) martina, dnia: Dec 19, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Fajne, fajne, chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Jest trochę roboty ale myślę, że warto. Formy do muffinów idealnie sprawdziły się do zapiekania.
zyberka Dec 24, 2018

Co prawda nie próbowałam, ale myślę, że można by je również zapiec w formie do muffinów wysmarowanej olejem :D
martina Dec 16, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa pół-krem ziemniaczano-porowa ze śmietaną ze słonecznika (wegańska)
Zupa "kapuściana" (wegańska)
Kapuściane kotleciki "resztka" (wegańska)
Surówka kapuściana z pomidorami i zieloną papryką (wegańska & RAW)
Bliny ziemniaczano-jabłkowe (lakto-wege)
Sałatka ziemniaczano-fasolowa (ovo-wege)
Placki ziemniaczano-pieczarkowe (ovo-wege)
Puree ziemniaczano-ryżowe (wegańska)
Puree ziemniaczano-szpinakowe (wegańska)
Placki ziemniaczano-grzybowe (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas