| 
 
 
  puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union | 	
	
	
	
	
	
	
	
			
	
	
	
	
		Paluchy ziemniaczano-kapuściane ze słonecznikiemŚwietne z domowym barszczykiem w Wigilię i nie tylko;) Można zabrać je do pracy bądź w podróż, nie rozwalają się. 
	
		
		
			
			
				
			
			
		
		
		
		
			Rodzaj diety: wegańska
		
	
		
			Składniki:
			
				 20 paluchów1 kg obranych ziemniaków
 300 g mąki groszkowej zwykłej (można połówki grochu lekko podprażyć na suchej patelni i zemleć na mąkę)
 100 g skrobi ziemniaczanej
 100 g mąki tortowej
 1 łyżeczka soli
 ew. trochę świeżo mielonego pieprzu
 30 g (3 łyżki) oleju + 2 łyżki
 1 kg kapusty kiszonej z dodatkiem marchewki
 140 g słonecznika (1 szkl.)
 2 duże ząbki czosnku
 150 g cebuli /lub więcej/
 350 g pieczarek
 100 g koncentratu pomidorowego
 1 łyżeczka musztardy Dijon
 1 łyżka przyprawy do bigosu (patrz niżej)
 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
 1 łyżeczka majeranku
przyprawa do bigosu (z przepisu na bigos królewski): 1 czubata łyżka majeranku 
 po 1/2 łyżeczki: gorczycy, ziela angielskiego, rozmarynu, czosnku granulowanego, kurkumy, kminku, papryki słodkiej, ziaren pieprzu kolorowego 
 po 1 łyżeczce: ekspresowej przyprawy warzywnej  (czyli zmielonej suszonej włoszczyzny), owoców jałowca, kolendry, świeżo mielonej gałki muszkatołowej 
 po szczypcie: chilli, cynamonu 
		Przygotowanie: 
			
		Ziemniaki ugotować na parze, ostudzić. Zimne zemleć w maszynce do mielenia (sitko do maku).
Mąki wymieszać z solą i ew. pieprzem. Do zmielonych ziemniaków dodać 30 g oleju, zmiksować ręcznym mikserem (końcówki świderki - do ciast drożdżowych). Dodać mieszankę mączną, zmiksować.
 
 Kapustę odcisnąć. Zemleć w maszynce, odsączyć sok na sicie.
 Słonecznik podprażyć na suchej patelni.
 Na łyżce oleju podsmażyć posiekany czosnek, dodać posiekaną w kostkę cebulę, zeszklić, lekko przyrumienić.
 Pieczarki pokroić, udusić bez tłuszczu (puszczą sok) lub podsmażyć na patelni po cebuli.
 
 W garnku rozgrzać łyżkę oleju, dodać przyprawę do bigosu, czosnek gran., paprykę słodką, majeranek, chwilkę podsmażyć. Wlać 3 łyżki soku odciśniętego z kapusty, potem dodać kapustę, wymieszać. Dodać koncentrat i musztardę, wymieszać. Zestawić z ognia. Dorzucić pieczarki, cebulę, słonecznik, wymieszać.
 Połączyć masę kapuścianą z masą ziemniaczaną (wymieszać najpierw łyżką, potem miksować mikserem ręcznym - świderki).
 
 Z masy formować krokiety i układać na papierze do pieczenia wysmarowanym olejem.
 Najlepiej posłużyć się foremką, np. wysmarowaną olejem plastikową rynienką od czekoladek/ciastek. Krokiety powinny być raczej wysokie, a nie płaskie. Wymiary mojej foremki: AxBxH = 4,5x10x3cm.
 Nakładać masę do rynienki, ubić zwilżonymi wodą palcami, a potem stukając w foremkę, wykładać krokiety na blachę. Warto okroić wcześniej masę w foremce nożem, wtedy łatwo wyskoczy. Krokiety zachowają kształt, nie trzeba robić między nimi dużych odstępów.
 
 Piec w temp. 200˚C (termoobieg). Po 30 min. przewrócić krokiety na drugą stronę, podważając je płaską łopatką. Piec kolejne 10 min.
 Po upieczeniu są zwarte, nie rozwalają się, można śmiało wziąć w rękę.
 
		Wskazówki i uwagi:Tak, kapusta jest w zasadzie surowa, nie gotujemy jej, nie zalewamy wodą, podgrzewamy tylko chwilę, głównie po to, by wydobyć aromat przypraw. 
		
			
			
				
				
					
						Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
						
					 
     
 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz | 
zyberka 2018-12-24 15:31:24.642