7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zupa grzybowa delikatnie zakwaszona sokiem z cytryny

Podawać z łazankami lub groszkiem ptysiowym.



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

25 dag świeżych grzybów (mogą być też suszone - patrz wskazówki)
1 cebula
2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
1 łyżka mąki
2 l wywaru z warzyw (bez kapusty)

1 szkl. śmietany
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
2 łyżki posiekanej pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Oczyszczone, opłukane grzyby i cebulę przepuścić przez maszynkę lub drobno posiekać, udusić na oleju, oprószyć mąką, połączyć z wywarem, ugotować do miękkości.

Podprawić śmietaną i sokiem cytrynowym, dodać przyprawy do smaku. Przed podaniem dodać zieloną pietruszkę.

Wskazówki i uwagi:

Zamiast świeżych grzybów można dodać suszonych - należy je po opłukaniu namoczyć na noc, a następnie ugotować w tej samej wodzie i pokroić w paski lub przepuścić przez maszynkę.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-19 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kremowa zupa szpinakowa z sokiem z cytryny (lakto-wege)
Ruskie pierogi z tofu lekko zakwaszonym cytryną (wegańska)
Chłodnik paprykowo-ogórkowy z sokiem z cytryny i pomarańczy (wegańska & RAW)
Zupa ryżowa z cytryną (lakto-wege)
Zupa jarzynowo-grzybowa (lakto-wege)
Lassi - indyjski chłodzący napój jogurtowy z sokiem z cytryny lub owocami (lakto-wege)
Zupa cieciorkowa z sokiem warzywnym (wegańska)
Zupa kalafiorowa z cytryną, zabielana (lakto-wege)
Zupa grzybowa z kaszą gryczaną (wegańska)
Zupa grzybowa z tymiankiem i śmietaną (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas