7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zupa jarzynowa

Średnia ocena: [3.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

3 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
0,5 średniego selera
1 mała główka kapusty włoskiej
2 pory
1 cebula
ew. inne warzywa, np.:
- groszek zielony
- fasolka szparagowa
- kalafior
- kalarepa

2 l wody
3 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
sól
pieprz
zielona pietruszka do posypania

Przygotowanie:

Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Kapustę, pory i cebulę drobno pokroić. Tłuszcz rozgrzać, włożyć warzywa i dusić na wolnym ogniu ok. 10 min., mieszając drewnianą łyżką. Dodać wodę i gotować pod przykryciem do miękkości. Przed podaniem dodać zieloną pietruszkę.

Wskazówki i uwagi:

Zupę można podprawić śmietaną zmniejszając ilość tłuszczu do 1 łyżki oleju. Zamiast ziemniaków można dodać gotowaną pszenicę.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Dec 19, 2000
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992 (z drobnymi modyfikacjami)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa jarzynowa neapolitańska (lakto-wege)
Zupa jarzynowo-grzybowa (lakto-wege)
Zupa jarzynowo-ryżowa (wegańska)
Zupa jarzynowa z zielonych ogórków (wegańska)
Zupa-krem jarzynowo-kalafiorowa (wegańska)
Zupa-krem jarzynowa z ryżem (wegańska)
Zupa jarzynowa z kalafiorem i zieloną soczewicą (wegańska)
Minestrone - zupa jarzynowa, która daje dużo możliwości (wegańska)
Jarzynowa zupa z kurkami, ziemniakami i pomidorami (wegańska)
Zupa jarzynowa wiosenna z kluskami lanymi (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas