7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pasztet z autorytetów :-)

Dobry z chlebem i z chrzanem na zimno.

Średnia ocena: [3.3333333333333335 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [10]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

2 kubki ugotowanych strączkowców (sojka, fasola itp.)
kubek płatków (np. owsianych)
kubek jakiejś kaszy (nie byle jakiej, ale z każdą wychodzi ;-) najlepszy jest z gryczaną paloną albo pęczakiem)

cebule 4-5
czosnek albo i nie
drożdży z 5 deko
ojej rzepakowy (zimnego chowu najlepszy)

sosik sojowy (shoyu oridżinal najlepszy)
sól
pieprzyk (ja preferuję bielasa)
zioła (majeranek, cząber, może być ta no...eeee...bazylia)
i ew. nasionka do posypania, np. sezam, zmielone siemię lniane lub słonecznik

Przygotowanie:

Przepuszczamy strączkowe przez maszynkę. Zalewamy wrzątkiem płatki. Gotujemy do miękkości kaszę w małej ilości wody (gryczanej po ugotowaniu dajemy godzinę na wciągnięcie wody; jeśli woda zostanie - nie odlewać). Kaszę i płatki również mielimy w maszynce.

Cebulki siekamy i dusimy na oleju z kilkoma kropelkami sosiku sojowego i ew. czosnkiem. Po wyłączeniu rozkruszamy drożdże i mieszamy z gorącymi cebulami aż się zrobi sos taki. Można przepuścić też przez maszynkę.

Wszystko mieszamy w dużej misce (lubię miski ;-) szczególnie miss polonia) doprawiamy shoyu, solą, pieprzem, ziółkami (nie żałować). Ma być konsystencja raczej rzadka, żeby z łyżki powoli spływała. Można dodać wody jak jest za gęsta.

Przygotować foremkę (wysmarować tłuszczem albo wyłożyć pergaminem natłuszczonym). Wlać/włożyć ciemną masę do formy, posypać sezamem, siemieniem lnianym (zmielonym) albo ziarnkami słonecznika, wklepać posypkę w masę.

Rozgrzać piekarnik do 180-200 st., piec pasztet z godzinę, żeby mu się skórka zrobiła nie za twarda i żeby nie wysechł za bardzo. Raczej nie otwierać piecyka w czasie pieczenia i dać potem wystygnąć powoli.
Nadesłał(a) wojmat, dnia: 2000-07-07 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Ostatnio, miksuje wszystkie składniki (razem z kaszami) - jest bardziej zwarty.
wojmat 2013-02-20 15:52:18.443

Dobry,fajnie przypieczona skorka,smarowny ale niestety zapadl sie!
barbarellah3000 2012-03-04 23:25:22.706

Nie przypadło mi to do gustu. Za dużo pracy jak na taki przeciętny smak. Myślę że z tych samych składników można było zrobić pastę i byłby podobny rezultat no i oczywiście mniej pracy.
Vanja86 2010-01-21 06:41:28.292

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pasztet makrobiotyczny (lakto-wege)
Pasztet z marchewki (ovo-wege)
Pasztet z pieczarek (ovo-wege)
Pasztet z grochu (wegańska)
Pikantny pasztet paprykowy (wegańska)
Pasztet sojowy z pieczarkami (ovo-wege)
Pasztet fasolowo-warzywny (ovo-wege)
Pasztet fasolowy z ciecierzycą (ovo-wege)
Pasztet sojowo-soczewicowy (ovo-wege)
Pasztet z soi i szpinaku (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas