7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pasztet z autorytetów :-)

Dobry z chlebem i z chrzanem na zimno.

Średnia ocena: [3.3 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [10]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

2 kubki ugotowanych strączkowców (sojka, fasola itp.)
kubek płatków (np. owsianych)
kubek jakiejś kaszy (nie byle jakiej, ale z każdą wychodzi ;-) najlepszy jest z gryczaną paloną albo pęczakiem)

cebule 4-5
czosnek albo i nie
drożdży z 5 deko
ojej rzepakowy (zimnego chowu najlepszy)

sosik sojowy (shoyu oridżinal najlepszy)
sól
pieprzyk (ja preferuję bielasa)
zioła (majeranek, cząber, może być ta no...eeee...bazylia)
i ew. nasionka do posypania, np. sezam, zmielone siemię lniane lub słonecznik

Przygotowanie:

Przepuszczamy strączkowe przez maszynkę. Zalewamy wrzątkiem płatki. Gotujemy do miękkości kaszę w małej ilości wody (gryczanej po ugotowaniu dajemy godzinę na wciągnięcie wody; jeśli woda zostanie - nie odlewać). Kaszę i płatki również mielimy w maszynce.

Cebulki siekamy i dusimy na oleju z kilkoma kropelkami sosiku sojowego i ew. czosnkiem. Po wyłączeniu rozkruszamy drożdże i mieszamy z gorącymi cebulami aż się zrobi sos taki. Można przepuścić też przez maszynkę.

Wszystko mieszamy w dużej misce (lubię miski ;-) szczególnie miss polonia) doprawiamy shoyu, solą, pieprzem, ziółkami (nie żałować). Ma być konsystencja raczej rzadka, żeby z łyżki powoli spływała. Można dodać wody jak jest za gęsta.

Przygotować foremkę (wysmarować tłuszczem albo wyłożyć pergaminem natłuszczonym). Wlać/włożyć ciemną masę do formy, posypać sezamem, siemieniem lnianym (zmielonym) albo ziarnkami słonecznika, wklepać posypkę w masę.

Rozgrzać piekarnik do 180-200 st., piec pasztet z godzinę, żeby mu się skórka zrobiła nie za twarda i żeby nie wysechł za bardzo. Raczej nie otwierać piecyka w czasie pieczenia i dać potem wystygnąć powoli.
Nadesłał(a) wojmat, dnia: Jul 7, 2000
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Ostatnio, miksuje wszystkie składniki (razem z kaszami) - jest bardziej zwarty.
wojmat Feb 20, 2013

Dobry,fajnie przypieczona skorka,smarowny ale niestety zapadl sie!
barbarellah3000 Mar 4, 2012

Nie przypadło mi to do gustu. Za dużo pracy jak na taki przeciętny smak. Myślę że z tych samych składników można było zrobić pastę i byłby podobny rezultat no i oczywiście mniej pracy.
Vanja86 Jan 21, 2010

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pasztet makrobiotyczny (lakto-wege)
Pasztet z marchewki (ovo-wege)
Pasztet z pieczarek (ovo-wege)
Pasztet z grochu (wegańska)
Pikantny pasztet paprykowy (wegańska)
Pasztet sojowy z pieczarkami (ovo-wege)
Pasztet z soi i szpinaku (ovo-wege)
Pasztet fasolowo-warzywny (ovo-wege)
Pasztet fasolowy z ciecierzycą (ovo-wege)
Pasztet sojowo-soczewicowy (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas