Odtworzony z pamięci tort z mojego dzieciństwa. Tort Ambasador to puszysty biszkopt z masą czekoladową z kawałkami czekolady, drugą masą - waniliową z kawałkami brzoskwiń, a na wierzchu plastry ananasa pokryte pomarańczową galaretką.
pozostałe: 1 opakowanie galaretki roślinnej
kilka plastrów ananasa
Przygotowanie:
Składniki na ciasto łączymy i umieszczamy w nasmarowanej olejem tortownicy. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy biszkopt wystygnie, kroimy go na trzy części.
Płatki ryżowe (2 szklanki) gotujemy na wodzie lub mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gotujemy również 2 budynie waniliowe, w mniejszej ilości mleka niż podano na opakowaniu. Na 1 budyń użyłam 1 i 1/2 szklanki mleka, z czego 1/2 szkl. zimnego mleka do rozmieszania z proszkiem, pozostała do gotowania. Czyli w sumie 3 szklanki mleka na 2 budynie. Oba garnki odstawiamy do ostudzenia.
Przygotowujemy również galaretkę, w takich proporcjach jakie są podane na opakowaniu, i odstawiamy.
Połowę płatków ryżowych blendujemy na gładką masę z połową budyniu i kakao. Przekładamy do miski i dodajemy posiekaną gorzką czekoladę, mieszamy.
Drugą część płatków ryżowych również blendujemy z połową budyniu. Przekładamy do drugiej miski i dodajemy posiekane brzoskwinie, a następnie delikatnie mieszamy.
Na spód biszkopta nakładamy krem czekoladowy, przekładamy biszkoptem i nakładamy krem waniliowy, a następnie ostatni biszkopt. Na wierzchu układamy plasterki ananasa i zalewamy przestudzoną galaretką.
Wskazówki i uwagi:
W oryginale, w tym torcie uciera się masło z budyniem, ze względu na weganizm nie mogę tego zrobić, co najwyżej z wegańską margaryną. Niestety jej nie miałam i użyłam płatków ryżowych, które dobrze się spisały, ale masa z brzoskwiniami trochę się "rozlała". Nie wiem czy jest to spowodowane wodą z brzoskwiń, bo masa czekoladowa ładnie się trzymała.
Nadesłał(a) Nula,
dnia: Nov 12, 2013
Źródło/autor przepisu: http://weg-anka.blogspot.com/2013/11/tort-ambasador.html