7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Chutney śliwkowo-cebulowy z rodzynkami (do słoików)

Świetny dodatek do dań z ryżu, wege kotletów i serów oraz kanapek.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 6 słoiczków 200-250 ml

1 kg śliwek
0,5 kg cebuli
6 dużych ząbków czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy
100 g rodzynków sułtańskich
10 g gorczycy białej
1 łyżeczka cynamonu
świeżo starta gałka muszkatołowa
60 g octu balsamicznego (ok. 1/5 szklanki)
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać olej, dodać gorczycę, nakryć garnek pokrywką, podsmażyć (uwaga, będzie strzelać!). Potem dodać 3 posiekane ząbki czosnku, podsmażyć, mieszając. Dorzucić cebulę posiekaną w kostkę, wymieszać, smażyć na małym ogniu, aż cebula się zeszkli.

Śliwki wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Przerzucić do blendera kielichowego i zmiksować je z pozostałym czosnkiem, cynamonem i gałką muszkatołową. Masę wlać do garnka z cebulą, dodać ocet, sok z cytryny, sól, rodzynki, wymieszać.

Gotować na małym ogniu 1-1,5 godziny, mieszając od czasu do czasu. Przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować 20 min.
Nadesłał(a) martina, dnia: Sep 21, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos cebulowy z rodzynkami (chutney) (wegańska)
Chutney imbirowy do słoików (wegańska)
Chutney gruszkowy (do słoików) (wegańska)
Chutney jabłkowy z rodzynkami (wegańska)
Chutney marchewkowy z charakterem (do słoików) (wegańska)
Sos cebulowy orientalny (do słoików) (wegańska)
Sałatka "szwedzka" ogórkowo-cebulowa (do słoików) (wegańska)
Chutney z pomidorów (wegańska)
Chutney brzoskwiniowy (wegańska)
Chutney z gruszek (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas