7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1 szkl. białej fasoli, uprzednio namoczonej i ugotowanej w nieosolonej wodzie z zielem angielskim i liściem laurowym
180 g tofu naturalnego 1 czerwona cebulka sos sojowy czarny pieprz majeranek gałka muszkatołowa kminek czosnek granulowany garść liści mięty ciasto: 1 i 1/2 szkl. mąki - użyłam mąk mieszanych, mniej więcej po 1/2 szkl. razowej żytniej (typ 2000), razowej pszennej (typ 2000) oraz pszennej białej (typ 550 i 450) 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka glutenu pszennego, opcjonalnie (ja drugi raz w życiu dodałam glutenu do ciasta na pierogi i jest super sprężyste, a przy tym łatwo je rozwałkować) szczypta kurkumy dla koloru 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 szkl. ciepłej wody Przygotowanie:♥Fasolę moczymy i gotujemy w nieosolonej wodzie z zielem angielskim i liściem laurowym.
♥Mąkę przesiewamy przez sitko, łączymy z solą, glutenem, kurkumą i oliwą. Dodajemy powoli ciepłą wodę i wyrabiamy intensywnie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut. ♥Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. ♥Fasolę, lekko rozdrobnione tofu, część podsmażonej cebulki oraz przyprawy łączymy ze sobą za pomocą ręcznego blendera. ♥Do masy dodajemy pozostałą cebulkę oraz posiekane liście mięty. ♥Ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy koła, nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy wedle własnych upodobań. ♥Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oliwy (żeby się pierożki nie pozlepiały) od czasu wypłynięcia ok 4-6 min. Wskazówki i uwagi:Podajemy jeszcze cieplutkie, u mnie z odrobiną oliwy, sosem sojowym, płatkami chilli, czarnuszką i kolendrą - miszmasz :D
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Pierogi z fasolą i miętą (farsz) (wegańska)Leniwe pierogi z tofu (wegańska) Pierogi pełnoziarniste z dynią i tofu (wegańska) Chili z cukinią, czerwoną fasolą i tofu (wegańska) Polski kapuśniak z ciecierzycą (fasolą) i tofu wędzonym (wegańska) Bezglutenowe wegańskie pierogi z cebulą i wędzonym tofu (wegańska) Farsz do pierogów z tofu, grzybów i warzyw (wegańska) Ruskie pierogi z tofu lekko zakwaszonym cytryną (wegańska) Wegańskie pierogi z kaszą gryczaną i tofu (wegańska) Wegańskie pierogi ruskie (z tofu doprawionego czosnkiem) (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |