7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 szklanki ugotowanego ryżu krótkoziarnistego
1 puszka zielonego groszku
1 cebulka, pokrojona i usmażona na złoto
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1/2 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki chilli
1 łyżeczka pieprzu białego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka curry
1 łyżka kuminu
1 łyżeczka garam masala
2-4 łyżki mąki ryżowej lub bułki tartej
olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

1. 1 szklankę ryżu miksujemy na gładką masę wraz z groszkiem. Dodajemy pozostały ryż oraz wszystkie przyprawy.
2. Do powstałej masy dosypujemy stopniowo po 1 łyżeczce mąki ryżowej lub bułki tartej i mieszamy. Gdyby masa była zbyt rzadka dodajemy odrobinę więcej mąki, gdy zbyt gęsta odrobinę wody.
3. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, które przykrywamy ściereczką i odkładamy na 30-60 min.
4. Kuleczki smażymy na rozgrzanym oleju, dotąd aż będą złociste.

Wskazówki i uwagi:

Najlepiej smakują z chrupiącymi świeżymi warzywami i sosem jogurtowo-czosnkowym: jogurt naturalny sojowy + 1 ząbek czosnku + garść natki pietruszki + sól + pieprz.
Nadesłał(a) mniumniu, dnia: 2013-09-21 18:10:06.139
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Laddu - słodkie kulki z mąki groszkowej (z ciecierzycy) (lakto-wege)
Kluchy ryżowe z nadzieniem groszkowym (gotowane) (wegańska)
Onigiri (kulki ryżowe) z pesto pietruszkowym (wegańska)
Sałatka groszkowa (wegańska & RAW)
Sałatka groszkowo-tofuśna (ovo-wege)
Kulki fasolowe (wegańska)
Orzechowe kulki (wegańska)
Kulki orzechowo-daktylowe (wegańska)
Zielona pasta groszkowo-brokułowa (wegańska)
Gar groszkowy z tofu i grzankami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas