
7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
w tym 4924 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
RabajabłekJedyna wada pieczenia ciasta z rabarbarem, to właśnie nazwa jego głównego składnika - męki dzieciństwa, bo przecież jedno "r" nie wystarczy, nie?! Dlatego walić to, będzie rabajabłek, a nie żadne ciasto rabarbarowe, bo wymawiając to zaplułabym chyba wszystko.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 - 3/4 szklanki mleka roślinnego 1 duża łyżka proszku do pieczenia 1 duża łyżka cukru wanilinowego 3 spore łodygi rabarbaru 2 małe jabłka 5 łyżek stołowych cukru 3 łyżki stołowe wody szklanka mąki duża łycha margaryny wegańskiej łyżka stołowa cukru Przygotowanie:
Los piekarnikos nastaw na 200 st. C.
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy wymieszaj w dużej misce. Wlej olej, mleko (w temperaturze pokojowej) i uformuj kulę z ciasta. Włóż do lodówencji. Rabarbar (ten wyraz...) umyj i pokrój na małe kawałki, o wielkości mniej więcej 1 cm. Wrzuć do garnka, dodaj 3 łyżki wody, i 5 łyżek cukru. Wstaw na gaz i "gotuj" jakieś 3-5 minut aż nasz kochany rabababa puści sok. Jabłka umyj i pokrój na plasterki. Kruszonka! Mąkę wymieszaj z cukrem i margaryną. Ugniataj aż uformujesz wyraźne grudy. Formę do pieczenia natłuść i ułóż na niej ciasto tak, aby jego rogi znajdowały się wyżej od reszty. Od wewnętrznej strony ułóż jabłka, zostawiając pusty okrąg (środek). Od rabababa (sorry, ale tak mi lepiej, nie muszę myśleć o cholernym r!) odsącz nadmiar soku i rozłóż go na środku a później na jabłkach. Wszystko posyp kruszonką i heja do piekarnika na przynajmniej 30 minut. Smacznego! ![]() Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Nowości:Kotlety z zielonej soczewicy (wegańska)Makaron z dynią i pieczarkami (lakto-wege) Ostra soczewica na pomidorach (wegańska) Indyjski miszmasz z batatem (wegańska) Biszkopciki jaglane (bezglutenowe) (wegańska) Qatayef - drożdżowe placuszki z Egiptu (lakto-wege) Ciasto orkiszowo-owsiane z owocami (wegańska) Hawajska surówka (wegańska) Grofu, czyli tofu z grochu (wegańska) Białe papryki z nadzieniem soczewicowo ryżowym w sosie pomidorowym (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Jusia Jul 3, 2013