7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Malezyjski sos z orzechów

Sosem poczęstowała mnie jedna z moich koleżanek. W jej ojczyźnie (Malezja) jest podawany do szaszłyków czy grillowanych warzyw z ryżem. Ja lubię go wcinać maczając w nim warzywa. Świetny na pikniki, imprezy, wegańskie grillowanie.

Średnia ocena: [4.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: wiele

orzechy nerkowca (400 g)
orzechy ziemne (400 g)
świeży imbir (z 5 cm)
2 cebule
kilka ząbków czosnku
ostra papryka (świeża lub w proszku)
kurkuma
cynamon (kora + proszek)
brązowy cukier (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Czosnek, cebulę, imbir, kurkumę i chili zmiksować w blenderze. Wylać do garnka lub patelni i kilka minut smażyć (bez tłuszczu).
Orzechy zmiksować w malakserze i dodać do powyższej mikstury, następnie dolać wody, by uzyskać konsystencję sosu. Dodać kawałek kory cynamonu. Gotować około 10 min, dodać cukier i cynamon.

Wskazówki i uwagi:

Ilość papryki zależy od tego, jaki chcemy sos uzyskać: ostry czy łagodny. To samo z cukrem, można dodać, ale nie trzeba.
Nadesłał(a) OlaKuczara, dnia: May 20, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Mi ten sos smakuje z gotowanymi brokułami. Ale polecam do szaszlykow z tofu!
OlaKuczara Oct 29, 2013

Aha, jeszcze napiszę, że najpierw prażyłam lekko zmielone orzechy i słonecznik, a następnie dodawałam resztę, bo lubię aromat prażonych orzechów. Na samym końcu dodawałam wodę dla regulacji płynności.
Luna7 Jul 27, 2013


Dobre, dobre! Robiłam już parę razy, za każdym bez ziemnych, bo nie kupuję, zamiast nich dałam słonecznik. Ostrej papryki nie dawałam do całości, bo tata nie lubi. Połączenie kurkumy i cynamonu uważam za szczególnie udane, sama całość jeszcze odrobinkę dosoliłam, a cukru żadnego już nie dawałam, nerkowce są wystarczająco słodkie same w sobie.
Podawałam do warzyw z ziemniakami (a potem z kaszą) jako sos.
Robiłam kiedyś budyń z nerkowców i zauważyłam, że po podgrzaniu ładnie gęstnieją ;)
Luna7 Jul 27, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ravioli z sosem z orzechów włoskich (lakto-wege)
Sos czosnkowy z orzechów lub migdałów (wegańska)
Sos a'la boloński / spaghetti bolognese z "wkładką" z fasoli i orzechów (wegańska)
Sernik z orzechów laskowych (bez ograniczeń)
Ravioli z nadzieniem z orzechów i gorgonzoli (bez ograniczeń)
Pesto z jarmużu i orzechów włoskich (wegańska)
Krem z orzechów nerkowca i awokado (wegańska & RAW)
Kotleciki z bobu i orzechów włoskich (wegańska)
Burgery z soczewicy, orzechów i curry (wegańska)
Twarożek z orzechów nerkowca z czosnkiem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas