7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

2 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
łyżeczka masła
1 łyżeczka soli
olej

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy przez sito i dodajemy łyżeczkę masła, sól oraz tyle wody, aby po zagnieceniu uformowało się gęste ciasto (zwykle około 1/3 szklanki). Ciasto zagniecione w kulę odstawiamy na 30 min.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury około 180°C. Teraz pozostaje nam już uformowanie cienkich placków (powinno wyjść jakieś 12-16 sztuk) i posmarowanie ich olejem (możemy użyć do tego pędzelka). Tortillę pieczemy w piekarniku z obu stron tak, by stały się suche, ale jeszcze elastyczne (kolor dość blady, miejscami podpieczony). Możemy je już podczas pieczenia zawinąć tak aby utworzyły "kieszeń".
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-11-16 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisu z restaurants.pl
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Tortilla (placki) (lakto-wege)
Tortilla meksykańska (placki) (lakto-wege)
Tortilla z Paragwaju (placki smażone na patelni) (bez ograniczeń)
Langosz z piekarnika (wegańska)
Tortilla razowa (ovo-wege)
Tortilla z nadzieniem (wegańska)
Pieczone ziemniaki z piekarnika (wegańska)
Pita - chlebki z piekarnika (wegańska)
Omlet z piekarnika, z warzywami (bez ograniczeń)
Krążki selera z piekarnika (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas