7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Calzone z pieczarkami i warzywami

Jeśli komuś znudziła się pizza albo ma ochotę spróbować jej w troszkę innej wersji : )

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

na ciasto:
- 40 dag mąki
- 0,5 opakowania drożdży
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki oliwy
- szczypta soli

farsz:
- 2 pomidory
- 1 cukinia
- 2 papryki czerwone
- 1 cebula
- 20-30 dag pieczarek
- mały słoiczek oliwek (czarnych najlepiej, ale zielone też dobre)
- świeża bazylia/oregano (jak nie ma to suszone)
- przecier pomidorowy
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
(- opcjonalnie ser mozzarella)

Przygotowanie:

Ciasto: drożdże rozrobić z łyżeczką cukru i szczyptą soli, zostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodawać stopniowo drożdże. W trakcie wyrabiania dodać oliwę i wodę - tak żeby ciasto było w sam raz. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodziło od palców. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 h.

Farsz: pokrojoną na drobno cebulkę zeszklić na patelni. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i dusić aż zmiękną. Dodać pokrojoną paprykę i cukinię. Tak przyrządzone warzywa zdjąć z ognia i wymieszać z pokrojonymi w kostkę pomidorami, posiekanymi oliwkami i świeżymi ziołami. Można też dodać ser mozzarella.
Doprawić wszystko solą, pieprzem i ziołami.

Ciasto rozwałkować (nie za cienko), wykroić placki (tak duże, jak duże chcemy pierogi). Środek każdego placka posmarować przecierem pomidorowym, położyć farsz, zgiąć w pół i porządnie skleić formując pieróg (tak by podczas pieczenia się nie rozpadły).

Piec 15-20 minut w temperaturze 200-250 st. C (może być mniej, ale wtedy dłużej się piecze), aż ciasto się zarumieni.

Wskazówki i uwagi:

Można podać z sosem - np. pomidorowym lub zjeść "na sucho".
Nadesłał(a) Maya-chan, dnia: Nov 4, 2012
Źródło/autor przepisu: lekko zmodyfikowany przepis z serwisu kuchnia-kuchnia.pl
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kartoflanka z warzywami i pieczarkami (lakto-wege)
Penne z pieczarkami i warzywami (wegańska)
Szybki kuskus z papryką, pieczarkami i innymi warzywami (wegańska)
Stir fry z zielonych warzyw z pieczarkami i tofu (wegańska)
Cukinia faszerowana soją, warzywami i pieczarkami (wegańska)
Pasztet sojowy z pieczarkami, tofu, kiszoną kapustą i warzywami (wegańska)
Fasolka szparagowa duszona z cukinią, pieczarkami i innymi warzywami (wegańska)
Potrawa węgierska - mix warzyw z kapustą i pieczarkami duszony w pomidorach (wegańska)
Pasztet z fasoli lub soi z warzywami, pieczarkami i suszonymi grzybami (wegańska)
Pierożek drożdżowy a'la calzone z serowo-warzywnym farszem (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas