7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Placek z jabłkami i budyniem

Placek, z założenia z rabarbarem, a skończyło się na jabłkach. Nie tylko dla aniołów :) Moją przygodę z pieczeniem, podczas którego nie ucierpiało żadne zwierzątko, ani też ptak czy płaz zaczęłam dawno temu. Tak się jednak składało, że odbywało się to wieczorami, gdy nie prezentują się owe wypieki zbyt ładnie na zdjęciach, a rano nie było już czego fotografować :)

W sobotę zakasałam rękawy i od rana zabrałam się za:
- wyciskanie soi w celu stworzenia pysznego serka tofu i mleka
- pieczenie placka do którego wykorzystałam mleko sojowe

***

Zaczęło się od znalezienia przepisu - podstawą stał się przepis na ciasto budyniowo-rabarbarowe, ale w miarę jak rosły protesty domowników w związku z rabarbarem skapitulowałam i obrałam kilka jabłek :D Niniejszy przepis w trakcie tworzenia uległ małym modyfikacjom. I oto jest przepis na Placek z jabłkami i budyniem.


Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 10-12

składniki na budyń:
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
1 i 1/2 szklanki mleka sojowego
2 krople aromatu do ciasta (dodałam śmietankowy)

składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
opakowanie proszku budyniowego + 2 spore łyżeczki kakao lub proszek budyniowy o smaku kakao
1/2 szklanki cukru trzcinowego
200 ml oleju
około 1/2 szklanki mleka sojowego (mniej więcej)

kruszonka:
1/2 szklanki kaszy manny
3 łyżki cukru trzcinowego
100 g margaryny roślinnej :)
- wszystko około tak, żeby wyszły grudki :)

Przygotowanie:

Budyń: odlewamy pół szklanki mleka - w niej rozpuszczamy cukier i mąkę ziemniaczaną. Pozostałą część gotujemy. Gdy mleko zaczyna wrzeć dodajemy rozpuszczoną mąkę oraz cukier i gotujemy ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia do całkowitego wystygnięcia.

Ciasto: najpierw przesiewamy mąkę i mieszamy wszystkie sypkie składniki, następnie wlewamy olej i mleko. Ciasto nie powinno być rzadkie. Ciasto dzielimy na dwie części. Połowę ciasta wykładamy na posmarowaną tłuszczem tortownicę (ja posypuję jeszcze kaszą manną), przykrywamy warstwą zimnego budyniu i drugą połową ciasta. Na wierzch wysypujemy owoce pokrojone lub w całości. Jak widać na zdjęciu - pokusiłam się o kruszonkę, jakoś jabłka najlepiej smakują mi z jej dodatkiem :D

Pieczemy w temperaturze w 180 st. C ok. 1 godziny i 15 minut
Nadesłał(a) siedlisko, dnia: Jun 24, 2012
Źródło/autor przepisu: http://a-siedlisko.blogspot.com/2012/05/placek-z-zaozenia-z-rabarbarem-jabkach.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciasto "przełożone" jabłkami i budyniem (bez ograniczeń)
Placek z jabłkami (wegańska)
Placki z jabłkami (ovo-wege)
Placki z jabłkami (szybkie) (wegańska)
Placki z jabłkami i cynamonem (wegańska)
Banany w cieście a'la placki z jabłkami (bez ograniczeń)
Gofry z budyniem (bez ograniczeń)
Szarlotka z budyniem (wegańska)
ciasto z budyniem "rafaello" (lakto-wege)
Wybuchowe muffinki nadziewane budyniem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas