sos: 1/2 szklanki śmietany 18%
1 jajko
sól, pieprz
starty żółty ser (ok. 150 g)
Przygotowanie:
Wyrabiamy ciasto z mąki, masła z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek oraz soli. Szybko zagniatamy, stopniowo dolewamy wody. Formujemy kulę, którą owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 0,5 – 1 godziny. Na wyrabianiu ciasta w ogóle się nie znam, więc jak ktoś ma doświadczenie to sugeruję się nim kierować :-)
Teraz czas na farsz. Ja osobno przygotowałam sobie składniki. W garnku podgotowałam brokuły (ok. 5 min we wrzątku z dodatkiem soli), na oliwie podsmażyłam poszatkowane pieczarki z solą i vegetą, a w trzecim naczyniu poddusiłam i podsmażyłam pokrojoną marchewkę, cukinię i paprykę na odrobinie oliwy (pod koniec smażenia dodałam sól, pieprz oraz sporą ilość curry).
Formę do tarty wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą i na to wyłożyłam rozwałkowane ciasto. Sporo tego ciasta wychodzi, więc można sobie ładnie na brzegi powyciągać :-). Następnie nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 min (180 st. C). Wyciągamy ciasto, układamy farsz: pieczarki, mix cukiniowo-marchewkowo-paprykowy oraz brokuły. Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem (wystarczy wymieszać wszystkie składniki sosu) i wstawiamy do piekarnika na 30 minut w tej samej temperaturze.
Wskazówki i uwagi:
Przepis jest otwarty na wszelkie modyfikacje.
Nadesłał(a) Ekasha,
dnia: May 20, 2012
Źródło/autor przepisu: inwencja własna