Jabłko ucieramy na tarce, czekoladę kroimy w małą kostkę, herbatniki kruszymy na drobne kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy, ciasto doprawiamy przyprawą do pierników. Masę nakładamy do foremek, wypełniając je prawie do pełna. Muffinki pieczemy w temperaturze 190 st. C przez ok. 25 minut.
Kiedy babeczki wystygną, przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki wrzucamy do rondla i podgrzewamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Każdą babeczkę maczamy w polewie i odstawiamy do zastygnięcia.
Wskazówki i uwagi:
* Proszek do pieczenia bio różni się od zwykłego składem. Zawiera winny kamień, sodę i skrobię kukurydzianą. Jest dużo zdrowszy od tego tradycyjnego. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Ciasto bardzo ładnie rośnie na takim proszku.
Nadesłał(a) Zielona,
dnia: Dec 7, 2011
Źródło/autor przepisu: http://zielonawsrodludzi.blogspot.com/
Robiłam w wersji wegańskiej i wyszły naprawdę super - polecam!
kasiarka Dec 16, 2011