7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Tarta dietetyczna ze szpinakiem

Tarta na serowym spodzie (bez tłuszczu!), na wierzch w mojej wersji szpinak.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

Tarta (spód)
- 250 g białego chudego sera
- 5 łyżek otrębów
- 1 jajko
- sól do smaku

Farsz (wierzch):
- pół opakowania szpinaku
- 20 oliwek
- 200 g sera białego
- kilka ząbków czosnku
- 2 jajka
- przyprawy

Przygotowanie:

Tarta:
Wszystkie składniki wymieszać. Odstawić na 10 minut. Wyklepać ciastem okrągłą formę, moja jest silikonowa 28 cm średnicy. Wsadzić na 10 minut do pieca temp. 170 stopni.

Farsz:
Na patelni rozmrażamy szpinak (bez oleju). Dodajemy ser, pokrojone oliwki i rozgnieciony czosnek. Przyprawiamy wg uznania. Gdy wszystko połączy nam się w jedną masę wyłączamy palnik, ściągamy patelnię z kuchni i rozbijamy do niej dwa jajka, mieszamy. Całość w miarę szybko wykładamy na formę z tartą. Zapiekamy 15 minut w temp. 150 stopni, najlepiej z termoobiegiem.

Wskazówki i uwagi:

* oczywiście farsz można dowolnie zmieniać, ja planuję kiedyś zrobić z brokułami/boczniakami/pieczarkami/lub nałożyć składniki jak na pizzę i zapiec z żółtym serem.
Nadesłał(a) koralina, dnia: Sep 3, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Świetna alternatywa dla klasycznej tarty, którą wprawdzie uwielbiam, ale, cóż, przyznać trzeba, jest dość tłusta i ciężka.
Wprowadziłam drobne zmiany:
1. Sera do ciasta dałam 1/2 kg. Mam większą formę i taki mi akurat ser zalegał w lodówce;
2. Ponieważ sera było więcej dałam 10 łyżek płatków (nie miałam otrębów) - 5 łyżek owsianych i 5 jęczmiennych. Trochę je posiekałam w rozdrabniaczu. Jajko mimo wszystko jedno, bo bałam się, że ciasto będzie za luźne;
3. Ciasta w związku z tym było więcej, dlatego piekłam spód 5 minut dłużej, podniosłam wtedy temperaturę i dałam samą dolną grzałkę.
4. Farsz zrobiłam z całej paczki mrożonego szpinaku (450 g) i trochę inny np. posypałałam całość siekanymi włoskimi orzechami, nie daję też jajek - ale tu już może być wg fantazji gotującego;
5. Tarcie po wyjęciu trzeba dać odpocząć, żeby stężała. Mnie wydawała się trochę za mokra, ale po lekkim przestudzeniu wspaniale dała się pokroić.
Polecam, pycha!
~Laureen Apr 3, 2022

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Oliwkowa tarta ze szpinakiem (ovo-wege)
Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska)
Tarta ze szpinakiem, serkiem brie i pomidorem (bez ograniczeń)
Gotowany ryż z jabłkami - dietetyczny (wegańska)
Budyń dietetyczny z twarożku z truskawkami (bez ograniczeń)
Dietetyczne "pesto" di prezzemolo (z natki pietruszki) (wegańska)
Bananowo-egzotyczna, rodzynkowo-fantastyczna i ryżowo-dietetyczna słodycz (lakto-wege)
Tarta a' la ratatouille/ tarta ratatuj (lakto-wege)
Och! Ta tarta! (lakto-wege)
tarta piwna (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas