
7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
w tym 4924 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Brukiew oprószana - "kuloch", "kwaki"Kuchnia śląska. Brukiew była w Polsce bardzo popularna przed rozpowszechnieniem się uprawy ziemniaków. Ma sporą wartość odżywczą. W wyglądzie przypomina rzepę, może też trochę selera, a w smaku kalarepkę.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:brukiew żółta lub biała 1 kg
masło 5 dag mąka pszenna 1 łyżka pełna sól cukier Przygotowanie:Przeprowadzić obróbkę wstępną brukwi (obrać itp.). Pokrojoną w kostkę ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli i cukru.
Do miękkiej brukwi (nie odlewając wody) dodać surowe masło i w trakcie gotowania oprószyć ją mąką, ciągle mieszając. Doprowadzić do zagotowania, żeby maka nie była surowa. Wskazówki i uwagi:Podawać na ciepło jako dodatek do dań gorących - wszelkiego rodzaju kotletów, pulpetów, krokietów itp.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Brukiew zasmażana "kuloch" (lakto-wege)Brukiew nadziewana (lakto-wege) Nowości:Kotlety z zielonej soczewicy (wegańska)Makaron z dynią i pieczarkami (lakto-wege) Ostra soczewica na pomidorach (wegańska) Indyjski miszmasz z batatem (wegańska) Biszkopciki jaglane (bezglutenowe) (wegańska) Qatayef - drożdżowe placuszki z Egiptu (lakto-wege) Ciasto orkiszowo-owsiane z owocami (wegańska) Hawajska surówka (wegańska) Grofu, czyli tofu z grochu (wegańska) Białe papryki z nadzieniem soczewicowo ryżowym w sosie pomidorowym (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |