7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Fasolka szparagowa duszona z oliwkami i tymiankiem

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

800 g zielonej fasolki szparagowej
5 cebul
kilka czarnych oliwek
2 łyżki oleju do smażenia
łyżeczka tymianku
szklanka bulionu
sól
pieprz

Przygotowanie:

Fasolkę myjemy i usuwamy końcówki i włókna (większe strąki kroimy na połówki).

Cebulki obieramy, kroimy na ćwiartki i szklimy na rozgrzanym oleju w wysokiej patelni. Do cebulki dodajemy fasolkę, tymianek i podlewamy bulionem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą i dusimy pod przykryciem do miękkości.

Na 5 min. przed końcem dodajemy oliwki pokrojone na połówki. Dobrze uduszona fasolka powinna być lekko chrupiąca.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: restaurants.pl
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Ja trochę zmodyfikowałam przepis, ugotowałam fasolkę pokrojoną w kostkę w wodzie z dodatkiem sosu sojowego, później dopiero smażyłam na oliwie z oliwek, dodałam też bazylię i garam masalę, a zamiast czarnych oliwek - zielone z papryką. Na końcu jeszcze łyżeczkę octu bo jakieś mdławe było i wyszło super :)
~wegi 2010-09-03 15:50:24.745

jestem na świerzo po spróbowaniu... kilka uwag.
- Jestem smakoszem oliwek więc troche mało obiektywne ;) ale radze dać ich kilkanaście: smak się gubi.
- Więcej cebuli, bo naprawde może się okazać za łagodne.
Aha i super pomysł tymianek+fasolka.
Ogólnie dobre :]
~TeReus 2001-03-02 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Fasolka szparagowa duszona z oregano (wegańska)
Fasolka szparagowa duszona z pomidorami i jajkiem (ovo-wege)
Fasolkowo - fasolka szparagowa duszona w pomidorach (wegańska)
Fasolka szparagowa po grecku (duszona w pomidorach) (wegańska)
Fasolka szparagowa duszona na oliwie, na kwaśno (wegańska)
Fasolka szparagowa po grecku (duszona z czosnkiem i natką) (wegańska)
Fasolka szparagowa duszona z cukinią, pieczarkami i innymi warzywami (wegańska)
Duszony kalafior, brukselka, żółta fasolka szparagowa z prażonym sezamem (wegańska)
Fasolka szparagowa ze śmietaną (lakto-wege)
Omlet z fasolką szparagową (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas