7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Wodorosty hijiki "made in China" (z warzywami i sosem słodko-kwaśnym)

Wykorzystując resztę warzyw z dna lodówki zrobiłam sobie całkiem wartościową kolację. Dodatek wodorostów zwiększa wartość odżywczą dania; są przy tym niewyczuwalne bo hijiki mają bardzo łagodny smak i są pozbawione zapachu stęchłego akwarium :]



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

spory kawałek pora, ok. 10 cm
1/2 średniej czarnej rzepy
1/2 małej białej rzodkwi (dajkon)
1/2 sporej marchwi
trochę wodorostów hijiki, zależnie od upodobań
oliwa lub olej do smażenia
sos sojowy

sos słodko-kwaśny:
przyprawa "5 smaków"
łyżka przecieru pomidorowego
trochę brązowego cukru
soku z cytryny
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Warzywa myjemy i obieramy, kroimy w zapałkę. Wodorosty moczymy w 1/4 szklanki wody ok. 10 min.

Na patelnię wrzucamy najpierw pora i pozwalamy mu się nieco przyrumienić, potem dodajemy resztę warzyw i smażymy chwilę, tak by były chrupiące. Wodorosty kroimy drobniuteńko i dajemy do potrawy.

Robimy sosik słodko-kwaśny z filiżanki wody, przyprawy 5 smaków, przecieru pomidorowego, cukru, soku z cytryny i mąki ziemniaczanej, wlewamy na patelnię i gotujemy parę minut. Danie podprawiamy sosem sojowym i jemy ;) ja jadłam z wędzonym tofu :p
Nadesłał(a) _franca_, dnia: Dec 29, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

bardzo zmodyfikowałam przepis, ale dziękuję za bazę na pomysł (; Z tego co najtańsze teraz w sklapach, a wyszło na bogato, a dokładnie to tak -> duszona cebula (3) marchew (4) czarna rzepa (1/2) burak (1/2) z kapustą pekińską (1/2) +sól i pieprz zalane koncentratem pomidorowy (mały) i przyprawą 5 smaków (home made z przewagą cynamonu i owocem jałowca+zielem angielskim zamiast kuminu zagotowana w 250 ml wody) trochę brązowego cukru
podane na ryżu
gradzia Dec 17, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chiński mix warzyw z bambusem w sosie słodko- kwaśnym (wegańska)
Sos słodko-kwaśny z pomidorami i ananasem (wegańska)
Słodko-kwaśne buraki (wegańska)
Chiński sos słodko-kwaśny (na bazie koncentratu pomidorowego) (wegańska)
Cykoria duszona słodko-kwaśna (wegańska)
Makaron ryżowy z wodorostami oraz warzywami duszonymi (wegańska)
Dressing czosnkowo-słodko-kwaśny PY-CHA! (wegańska)
Kotlety sojowe w zalewie słodko-kwaśnej (wegańska)
Soczewica słodko-kwaśna - z ananasem i ogórkami kiszonymi (wegańska)
Wykwintna zielona soczewica w słodko-kwaśnej glazurze (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas