7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Aromatyczne pierożki z nadzieniem pieczarkowo-cukiniowo-bakłażanowym i sosem rozmarynowymGreen Way'owskie pierożki aromatyczne.
Średnia ocena:
[4.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [1]
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:ciasto drożdżowe:
25 dag mąki 125 g masła ok. 115 ml mleka 1 jajo (ja zrobiłam bez jajka i ciasto wyszło rewelacyjne) 1/2 łyżeczki drożdży instant (używam dr Oetkera) 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli + 1 jajko do smarowania surowych pierożków (można też posmarować wodą) farsz: 1 bakłażan 30 dag pieczarek 1 mała czerwona papryka 1 cukinia średniej wielkości 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki dobrego oleju lub oliwy (ja do smażenia używam olej z pestek winogron) sól pieprz szczypta suszonego oregano (świeże pewnie byłoby smaczniejsze) sos rozmarynowy: 1 kartonik śmietanki UHT 18% (200 ml) 1 gałązka drobniutko posiekanego świeżego rozmarynu sól pieprz Przygotowanie:Ciasto:
W garnuszku rozpuścić masło, dolać mleko. Gdy lekko przestygnie - wbić jajko i wszystko razem rozbełtać. Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Przy pomocy robota lub ręcznie połączyć w większej misce wszystkie składniki. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać mocniej mąką lub dolać mleka i dalej wyrabiać, aż ciasto przestanie kleić się do dłoni. Przykryć miskę z ciastem folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Farsz: Bakłażany pokroić w plastry ok. 1 cm grubości. Wrzucić na 1/2 godziny do miski wypełnionej wodą z solą, by pozbyć się goryczki. Wyjąć, osuszyć. Zgrillować lub obsmażyć na patelni (najlepiej na beztłuszczowej). Obrane pieczarki, paprykę, cukinię i zgrillowane plastry bakłażana - pokroić w kosteczkę. Szalotki drobniutko posiekać. Obrać czosnek. Na patelni rozgrzać oliwę, krótko zeszklić na niej szalotki i wyciśnięty praską czosnek. Dorzucić pozostałe warzywa. Posolić do smaku. Dodać oregano. Kilka minut dusić, mieszając co chwilę, aż warzywa zmiękną (lub do odparowania wody, którą warzywa puszczą). Na koniec doprawić pieprzem. Zostawić do ostudzenia. Pierożki: Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 części, wałkować prostokąty. Wykrawać z nich kwadraty ok. 10x10 cm, nakładać na środku kwadratów po 1 łyżce farszu. Składać w kopertę, sklejając palcami brzegi i rogi. Gotowego pierożka układać zlepieniem do dołu, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy pomiędzy nimi. Surowe pierożki smarować od góry rozbełtanym jajem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C (termoobieg) aż do zezłocenia (ok. 15 minut). Podawać polane sosem rozmarynowym. Sos rozmarynowy: Na rozgrzaną patelnię wlać śmietankę. Doprawić rozmarynem, solą i pieprzem. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Pogotować kilka minut, do momentu gdy sos zacznie lekko gęstnieć. Polewać ciepłym. Smacznego!
Nadesłał(a) agapotrykus,
dnia: Aug 7, 2009
Źródło/autor przepisu: Małgosia.dz, http://pieprzczywanilia.blogspot.com/2007/10/aromatyczne-pieroki-z-sosem.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Smaczny sos cukiniowo-pieczarkowo-marchwiowy (lakto-wege)Bakłażanowo-cukiniowo-pomidorowe danie śródziemnomorskie na lato (wegańska) Nadziany pomidorek (z bakłażanowo-cukiniowym farszem) (wegańska) Placki cukiniowo-pieczarkowo-twarogowe (bez ograniczeń) Lasagne pieczarkowo-paprykowo-cukiniowa (wegańska) Farsz cukiniowo-pieczarkowy (np. do naleśników) (wegańska) Makaron z pomidorowo-bakłażanowym sosem (wegańska) Wegańskie sajgonki z sosem cukiniowym (wegańska) Sajgonki z nadzieniem ryżowo-pieczarkowo-warzywnym (wegańska) Makaron fusilli po sycylijsku - z pomidorowo-bakłażanowym sosem (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
swingsway Jan 5, 2013