7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zielona soczewica z ryżem, papryką, kukurydza i fasolką szparagową

Foto nie mam, bo na foto wygląda mało apetycznie :) Tzn. nie robiłam zdjęć, ale myślę, że tak wyjdzie niepięknie, że nikomu się nie będzie chciało gotować :)

Średnia ocena: [4.8 z 5 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [8]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

ok. 200 g zielonej soczewicy
2 torebki ryżu
4 łyżki masła/margaryny
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
2 cebule
papryka: czerwona, zielona, żółta (po sztuce)
fasolka szparagowa (ok. 100g, wzięłam mrożoną)
puszka kukurydzy
150-200 ml bulionu warzywnego
2 łyżki płynnego miodu (opcjonalnie)
sól
pieprz

Przygotowanie:

1. Soczewicę moczymy w zimnej wodzie 25 minut. Potem w tej samej wodzie ją gotujemy: doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 20 minut. Odcedzamy.

2. Wstawiamy ryż i gotujemy :)

3. Do soczewicy dodajemy łyżkę masła/margaryny, zmiażdżony ząbek czosnku, 1 łyżkę oliwy i ocet. Mieszamy.

4. Na patelni/woku rozpuszczamy resztę masła, dodajemy pozostały czosnek (również zmiażdżony) i oliwę, chwilkę podsmażamy. Dodajemy cebule (każda pokrojona na 8 cząstek) i pokrojoną w paski paprykę - podsmażamy. Po chwili wrzucamy fasolę (wcześniej ugotowaną, jeśli wzięliśmy mrożoną). Po kolejnej chwili dorzucamy odcedzoną kukurydzę z puszki. Smażymy wszystko razem.

5. Dolewamy na patelnię bulion warzywny (tak, wszystko pływa, ale nie martwić się proszę :)), trzymamy na ogniu jakieś 10 minut, żeby bulion nieco odparował.

6. Dodajemy miód (myślałam, że będzie ulepek i w ogóle niezjadliwe, ale warto, naprawdę warto), sól i pieprz. Mieszając, dodajemy soczewicę, trzymamy na ogniu kolejną minutę.

Ugotowany ryż wrzucamy na patelnię (patelnia musi być sporawa :D). No i mniam! :)))

Wskazówki i uwagi:

Ostatnio znów robiłam to danie i nie miałam miodu - smakuje chyba równie dobrze :)
Nadesłał(a) popek, dnia: 2009-07-03 21:35:43.815
Źródło/autor przepisu: Zmieniłam nieco przepis z książki "Kuchnia wegetariańska" Jenny Stacey
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

2 torebki ryżu, czyli 2 x 100 g :)
EwaH 2012-04-07 13:50:03.11

Rozumiem, że z 2 torebkami ryżu to jakiś błąd, bo 2 kilo to chyba na ucztę dla 10 osób ;) Ile faktycznie trzeba do tego przepisu?
~ja 2012-04-07 12:04:48.778

zrobilem.
wyszlo bardzo smaczne.
(wybrednej zonie tez smakowalo).
dziekuje za przepis.
~gb 2010-09-12 15:59:01.976

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Gulasz z fasolki szparagowej z papryką (lakto-wege)
Zielona sałatka Bożeny Dykiel (z fasolki szparagowej) (wegańska)
Ryż z soczewicą, papryka i groszkiem (wegańska)
Curry pomidorowe z soczewicą lub fasolką szparagową (wegańska)
Zielona papryka faszerowana tofu i ryżem (wegańska)
Paella z bobem, fasolką szparagową i papryką (wegańska)
Zielona lazania - z brokułem, fasolką szparagową, groszkiem i sosem pomidorowym (wegańska)
Aromatyczna zielona soczewica (wegańska)
Sałatka brokułowa z fasolką szparagową, papryką i warzywami konserwowymi (lakto-wege)
Ryż zapiekany z marchewką, fasolką szparagową, pomidorami i parmezanem (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas