7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pasta z soczewicy i pieczarek

Znakomita do kanapek :)

Średnia ocena: [4.5 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

0,5 szklanki czerwonej soczewicy
ok. 30 dkg pieczarek
1 czerwona cebula
olej rzepakowy do smażenia
4-5 ząbków czosnku
sól
pieprz
bazylia
oregano
tymianek
zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Soczewicę namoczyć na noc, a następnie ugotować. Cebulę zeszklić z odrobiną oleju rzepakowego. Do zeszklonej cebuli dorzucić pokrojone w plasterki, dokładnie umyte pieczarki i dusić pod przykryciem aż do uzyskania miękkości.

Następnie odlać większość soku puszczonego przez pieczarki oraz wodę z soczewicy. Wszystko wrzucić do jednego naczynia. Dodać wyciśnięte ząbki czosnku oraz przyprawy "do smaku" i zmiksować.

Kiedy pasta uzyska pożądaną konsystencję, przełożyć ją do formy i piec przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni C z włączonym termoobiegiem. Po wystygnięciu doskonale nadaje się do kanapek :)
Nadesłał(a) kiń, dnia: Dec 7, 2008
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Zrobię dzisiaj :)
joasiahry Jan 13, 2014


Wygląda średnio, bo ma bury kolor, ale jest pycha :) Bardzo zacna pasta. Nie dodałam ziół, bo nie miałam ochoty, a oprócz tego zmieniłam dość znacząco sposób przygotowania ;) Soczewicy nie namaczałam, tylko od razu ugotowałam z dodatkiem soli, soku z cytryny oraz czosnku wg. mojego ulubionego przepisu: puszka.pl/przepis/3059-soczewica-jak_gotowac_.html (wrzuciłam 6 ząbków - ładnie mięknie podczas gotowania i traci ostrość). Pieczarki udusiłam z cebulką BEZ przykrycia, dzięki czemu szybko odparowały i nie trzeba było odlewać soku, a razem z nim części smaku. Wszystko zblendowałam, przyprawiłam i nic już NIE zapiekałam, bo po co :) Całość znacznie więc się uprościła i było gotowe dużo szybciej :)
patrycccja Nov 14, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pasta z soczewicy i warzyw (wegańska)
Pasta z grochu z pieczarkami (wegańska)
Pasta z pieczarkami i ogórkiem (wegańska)
Kotlety z soczewicy, ryżu i pieczarek (wegańska)
Ciemna zupa z soczewicy i pieczarek (wegańska)
Pasta z czerwonej soczewicy na ostro (wegańska)
Dziecięca pasta z soczewicy/ ciecierzycy (wegańska)
Pasta z soczewicy z ogórkiem kiszonym (wegańska)
Pasta z zielonej soczewicy z orzechami (wegańska)
Pasta Justysi z soczewicy z bakaliami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas