7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zupa marchewkowa

Ma lekki posmak orzechowy dzięki olejowi lnianemu, a soczewica dodaje zupie takiego smaczku :P

Średnia ocena: [4.7 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

3 niewielkie marchewki
1 duża cebula
soczewica - 3 łyżki stołowe
szczypior - jak kto woli
olej lniany
kawałeczek bulionu warzywnego
sól morska
pieprz
2 kubki wody

Przygotowanie:

Włożyć pokrojoną marchew i cebulę do garnka. Dodać wodę, bulion i szczyptę soli z pieprzem. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem 20-25 minut. Dodać resztę soli i gotować jeszcze 10-15 minut. Zmiksować. W tym samym czasie gotujemy soczewicę.

Gdy zupa jest zmiksowana dodajemy soczewice w takim stanie w jakim została ugotowana posiekany szcypiorek i polewamy olejem. I zajadamy - oleju lnianego dolać, gdy zupa przestygnie!
Nadesłał(a) zima, dnia: Jun 11, 2008
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


pychotka!
Goś Jun 4, 2014

troszkę modyfikowałam ale wyszła smaczna i zdrowa:)
kiń Oct 1, 2010

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa marchewkowo-soczewicowa (wegańska)
Mleczna zupa ziemniaczano-marchewkowa (lakto-wege)
Marchewkowa zupa - krem z miodem (lakto-wege)
Zupa-krem ziemniaczano-marchewkowa (bez ograniczeń)
Marchewkowo-soczewicowa rozgrzewka (zupa krem) (wegańska)
Zupa marchewkowa z imbirem i mlekiem kokosowym - delicje! (wegańska)
Zupa krem marchewkowo-pomarańczowa z imbirem (lakto-wege)
Twarożek marchewkowy (lakto-wege)
Murzynek marchewkowy (ovo-wege)
Marchewkowe racuchy (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas