7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kostki tofu w słonym karmelu i sezamie

Przepis kuchni japońskiej.

Średnia ocena: [3.5 z 6 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska+miód

Składniki:

kostka tofu
mąka
olej do smażenia (najlepiej rafinowany sezamowy)
2 łyżki cukru (miód też daje radę)
2 łyżki sosu sojowego
sezam

Przygotowanie:

Tofu pokroić w kostkę o boku 2-3 cm, zalać wrzątkiem w miseczce na ok. minutę. Wyjmować z wody i panierować z mące. Tofu podsmażyć na oleju.

W osobnej filiżance/ miseczce wymieszać cukier/ miód z sosem sojowym. Mieszanką polać tofu i podgrzewać do czasu powstania karmelu, w którym kosteczki tofu trzeba dokładnie obtoczyć.

Kiedy tofu będzie już w całości pokryte karmelem, obtoczyć je w sezamie.
Nadesłał(a) hiden, dnia: Jun 1, 2008
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

ser zolty z karmelem? to chyba jednak przegiecie. Po co w ogole zastepowac tofu? to japonski przepis i nazywa sie "kostki tofu (...)", więc tofu jest jego GŁÓWNYM składnikiem...
efedrina Apr 30, 2013

mozesz panierowac żółty ser ale to juz nie bedzie weganskie
agnmid Aug 22, 2011

Bardzo smaczna przekąska :)
kasumi90 Nov 17, 2010

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sznycle z tofu w sezamie (ovo-wege)
Kotletki z tofu w sezamie (wegańska)
Kostka piaskowa (z tofu) (wegańska)
Musztardowa kostka tofu (wegańska)
Ziemniaki w karmelu (wegańska)
Brokuły z kalafiorem w sezamie (wegańska)
Paluszki słone z czekoladą (wegańska)
Kruche słone paluszki (wegańska)
Kotlety co się je w pracy (sojowe w sezamie) (wegańska)
Tartaletki ze szpinakiem i słonym bundzem (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas