7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Fasola mung jak na dalszym wschodzie (a'la dahl)Jest to mój przepis inspirowany innymi typowymi przepisami na dahl, czyli popularną potrawkę ze strączków na bliskim i dalszym wschodzie. Fasolka mung w przeciwieństwie do innych strączków (może wyłączając soczewicę) jest lekkostrawna, szybko uwalnia energię. Polecam wszystkim.
Średnia ocena:
[4.6
z 7 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [10]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: dla 4 osób(szklanka mniejsza - ok. 200 ml)
1 szklanka fasolki zielonej mung ok. 4 szklanek wody do gotowania 2-3 marchewki 1 duża cebula 2 Ł oleju do smażenia cebuli 1/2 puszkkki pomidorów lub pomidory świeże (jak kto lubi) 1 ł imbiru 1/2 ł kminu indyjskiego (nie zwykłego kminku!) 1/2 ł kurkumy 1/2-1 ł ziaren gorczycy (niekoniecznie) sok z cytryny (jak kto lubi) sos sojowy sól pieprz Przygotowanie:
|
Podobne wg nazwy:Fasolka mung ze szpinakiem (wegańska)Leczo z fasolką mungo (mung) (wegańska) Surówka z kapusty z fenkułami i kiełkami fasoli mung (ovo-wege) Samosy - rożki indyjskie z ziemniakami i fasolką mung (wegańska) "Placki ziemniaczane" z kiełków fasoli mung (wegańska) Sałatka z selera konserwowego i fasolki mung z ananasem (wegańska) Kotlety z marchewki, manny i kiełków fasoli mung (wegańska) Fasolka na sposób toskański (jak po bretońsku, ale vegan) (wegańska) Ekspresowa sałata z cykorią, pomidorami i kiełkami fasoli mung (wegańska & RAW) Sałatka z kukurydzą, papryką, porem i kiełkami fasoli mung (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Moje modyfikacje: dodałam trochę korzenia pietruszki, imbir świeży a nie suszony, świeże pomidory, za to suszoną kolendrę, i jeszcze kilka kawałków jabłka. Do tego pół łyżki masła w trakcie gotowania. Efekt - cudownie aromatyczny, dzięki żółciutkiej kurkumie złocisto-słoneczny, pycha! :) Spałaszowane trochę nietypowo z puree z ziemniaków. :)
neji_h Nov 6, 2015