7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Fasola mung jak na dalszym wschodzie (a'la dahl)

Jest to mój przepis inspirowany innymi typowymi przepisami na dahl, czyli popularną potrawkę ze strączków na bliskim i dalszym wschodzie. Fasolka mung w przeciwieństwie do innych strączków (może wyłączając soczewicę) jest lekkostrawna, szybko uwalnia energię. Polecam wszystkim.

Średnia ocena: [4.6 z 7 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [10]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

(szklanka mniejsza - ok. 200 ml)
1 szklanka fasolki zielonej mung
ok. 4 szklanek wody do gotowania
2-3 marchewki
1 duża cebula
2 Ł oleju do smażenia cebuli
1/2 puszkkki pomidorów lub pomidory świeże (jak kto lubi)

1 ł imbiru
1/2 ł kminu indyjskiego (nie zwykłego kminku!)
1/2 ł kurkumy
1/2-1 ł ziaren gorczycy (niekoniecznie)
sok z cytryny (jak kto lubi)
sos sojowy
sól
pieprz

Przygotowanie:

Fasolkę najlepiej namoczyć na noc. Opłukać. Wstawić wodę na gaz, po zagotowaniu dodać fasolkę, gotować na mocnym ogniu ok. 10 min. Dodać marchew pokrojoną na kawałki. Gotować na mniejszym ogniu dalsze 20 min.

W międzyczasie posiekać cebulę. Podsmażyć na oleju, jak zacznie się rumienić dodać: imbir, kmin, kurkumę, podprażone i zmiażdżone ziarna gorczycy. Smażyć kilka minut pilnując, aby nie przypalić.

Gdy fasolka będzie już miękka, a wody nadal za dużo to odsączyć trochę, używając sitka i chochelki. Dodać cebulę z przyprawami i pomidory. Niech się prychci jeszcze kilka minut. Odparuje nadmiar wody... i gotowe!

Wskazówki i uwagi:

Podawać z ryżem, czapati, chlebkami innymi. Ja dodaję na talerzu trochę oliwy (jak do wszystkiego:) i cytryny soku.
Nadesłał(a) bazgrou, dnia: Jan 19, 2007
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Ojej, ojej, co za genialny przepis!
Moje modyfikacje: dodałam trochę korzenia pietruszki, imbir świeży a nie suszony, świeże pomidory, za to suszoną kolendrę, i jeszcze kilka kawałków jabłka. Do tego pół łyżki masła w trakcie gotowania. Efekt - cudownie aromatyczny, dzięki żółciutkiej kurkumie złocisto-słoneczny, pycha! :) Spałaszowane trochę nietypowo z puree z ziemniaków. :)
neji_h Nov 6, 2015

Szukałam przepisu, aby zjeść fasolę mung w innej formie niż zwykle. Ten mnie przekonuje, dam znać czy dobrze wyszło :D Czy ma znaczenie rodzaj fasoli mung?
~Super Apr 17, 2015

Świetny przepis ;) U mnie trochę zaburzone proporcje warzyw, ale i tak wyszło pysznie! Polecam gorąco.
~mucha May 8, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Fasolka mung ze szpinakiem (wegańska)
Leczo z fasolką mungo (mung) (wegańska)
Surówka z kapusty z fenkułami i kiełkami fasoli mung (ovo-wege)
Samosy - rożki indyjskie z ziemniakami i fasolką mung (wegańska)
"Placki ziemniaczane" z kiełków fasoli mung (wegańska)
Sałatka z selera konserwowego i fasolki mung z ananasem (wegańska)
Kotlety z marchewki, manny i kiełków fasoli mung (wegańska)
Fasolka na sposób toskański (jak po bretońsku, ale vegan) (wegańska)
Ekspresowa sałata z cykorią, pomidorami i kiełkami fasoli mung (wegańska & RAW)
Sałatka z kukurydzą, papryką, porem i kiełkami fasoli mung (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas