7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Włoszczyzna - pasta warzywna do pieczywa

Kupuję czasem pastę drożdżową robioną z drożdży i włoszczyzny - jest obłędna! :) Ta pasta mi ją przypomina, dlatego bardzo ją lubię. W ogóle rzeczy z włoszczyzny są przepyszne - zaczęłam je doceniać, kiedy poznałam sos grecki :)

Pyszne z kiszonym ogórkiem albo świeżym ogórkiem i cebulką. Albo z zieleniną.


Średnia ocena: [4.666666666666667 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

200 g marchwi
150 g pietruszki
150 g selera
150 g pora
150 g cebuli
olej do smażenia
sól
pieprz
papryka w proszku
ew. odrobinę startej gałki muszkatołowej lub imbiru

2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżka musztardy (jeśli ktoś nie przepada, to lepiej dodać mniej niż łyżkę)
ew. kilka kropel (dosłownie 2-4) oleju sezamowego, jeśli ktoś dysponuje

Przygotowanie:

Por i cebulę posiekać. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wszystkie warzywa podsmażyć na oleju. Dodać przyprawy, podlać wodą i dusić, aż będą miękkie.

Dodać koncentrat pomidorowy i mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w kilku łyżkach zimnej wody. Pogotować chwilę, żeby mąka się ugotowała i zgęstniała.

Warzywa zdjąć z ognia, przyprawić musztardą, ew. doprawić jeszcze solą, wystudzić. Jeśli ktoś lubi, można dodać kilka kropel oleju sezamowego - nadaje rewelacyjny, "przypalony" aromat :) Tylko uwaga! Nie można przesadzić z jego ilością, bo ma bardzo intensywny smak!

Pastę można przechowywać jakiś czas w lodówce, w zamkniętym pojemniczku.

Wskazówki i uwagi:

Czasem robię nieco inaczej - w głębszej patelni warzywa najpierw duszę, a później dodaję trochę więcej oleju i przesmażam co nieco. Też pycha! :)
Nadesłał(a) ~nika, dnia: 2006-07-25 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: podsunięty przez znajomą, wariacje moje :)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Bardzo dobre :) Bardziej niż z pastą drożdżową kojarzy mi się z sosem greckim właśnie: puszka.pl/przepis/2933-sos_grecki_czyli_ryba_po_grecku_bez_ryby_ktora_sobie_w_spokoju_plywa_.html No i jako jarzynka do obiadu sprawdza się oczywiście świetnie :)
Wykorzystałam warzywa z gotowania zupy - starłam je na tarce, pora pokroiłam, wszystko dodałam do uduszonej już cebuli. Pominęłam mąkę, po grzyba tu ona.
patrycccja 2013-01-10 12:02:27.396

Bardzo dobra:)
Dodałam jeszcze trochę czosnku. Planuję spróbować zamiast mąki ziemniaczanej dodać mąkę kukurydziana albo kaszkę manna...jestem ciekawa efektu:)
mammalin 2010-03-02 15:45:29.158

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pasta pieczarkowo-jajeczna do pieczywa (ovo-wege)
Pasta do pieczywa dla sceptyków tofu (wegańska)
Fava - grochowa pasta do pieczywa (wegańska)
Kotlety warzywne z włoszczyzny i papryki (ovo-wege)
Zapiekanka ryżowo–warzywna (z włoszczyzną) (bez ograniczeń)
Słodka pasta do pieczywa z ciecierzycy i bakalii (wegańska)
Pasta do pieczywa z suszonych pomidorów, majonezu i bazylii (wegańska)
Pasta z soi i włoszczyzny (do chleba) (wegańska)
Kotleciki "warzywny mix" z włoszczyzny, kapusty i kukurydzy (wegańska)
Pasta do pieczywa z tofu wędzonego z majonezem, koncentratem i zieleniną (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas